Annons
Nyheter

Coronaeffekter studeras i krisforskning

Hur kan Sveriges förmåga att hantera kriser bli bättre? Den frågan ska ett antal forskningsprojekt bidra till att besvara. Avstampet tas givetvis i coronapandemin och dess effekter för samhället.
Coronaviruset • Publicerad 15 december 2020
Kan städernas grönområden hjälpa vår psykiska hälsa när det kommer en kris, som coronapandemin? Det är en av frågorna som MSB och det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling söker svar på. Arkivbild.
Kan städernas grönområden hjälpa vår psykiska hälsa när det kommer en kris, som coronapandemin? Det är en av frågorna som MSB och det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling söker svar på. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling (Formas) som tillsammans anslår 20 miljoner kronor till krisforskning. Satsningen kallas för en "akut insats under pandemin".

"Det är ganska unikt att starta så många forskningsprojekt under en pågående kris", säger Sara Brunnberg, forskningschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Annons

Ämnena för de olika forskningsprojekten kommer att vara mycket varierande. Några frågor som man vill besvara är:

* Vad kan covid-19 lära oss om att skydda redan utsatta grupper i en kris?

* Vem kan man lita på när det gäller hanteringen av covid-19?

* Hur ska de statliga krisstöden fördelas bäst för att ha effekt?

* Kan en kris få ett stort samhällsbärande system som transportsystemet att ställa om?

* Hur påverkar hemmakontoren kommunernas avfallshantering?

* Kan gröna ytor i staden skydda mot psykiska påfrestningar?

* Tanken är att varje forskningsprojekt ska pågå i högst ett år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons