Annons
Nyheter

Coronaviruset hotar svensk forskning

Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild.
Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det nya coronaviruset kan slå hårt mot finansieringen av svensk forskning under kommande år, varnar Kungliga Vetenskapsakademien.

Förra året delade Vetenskapsakademien och dess samarbetspartners ut totalt 455 miljoner kronor till olika forskningsprojekt, vilket utgör en viktig grund inte minst för unga forskare.

Annons

Men eftersom en stor del av de stipendier och bidrag som förmedlas kommer från aktieutdelningar väntas medlen nu minska kraftigt, då bolag sänker eller helt avstår från sina utdelningar på grund av coronakrisen.

"Konsekvensen kan bli att vi förlorar en hel generation forskare samtidigt som coronakrisen verkligen har visat på vikten av fri forskning. I det läget bedömer vi att det är nödvändigt att staten i stället går in och tar ett större ansvar genom att se till att forskningen får mer statligt stöd via Vetenskapsrådet", säger Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons