Annons
Nyheter

CSN om kraschen: Det ska inte hända igen

CSN skulle ha kapacitet för 30 000 ansökningar i timmen till omställningsstudiestödet. Trots det kraschade sajten nästan direkt när ansökan öppnade i helgen – och bara drygt 10 000 ansökningar kom in första dagen.
Utbildning • Publicerad 3 april 2023
Många vill nyttja studieomställningsstödet och sätta sig i skolbänken igen. Arkvbild.
Många vill nyttja studieomställningsstödet och sätta sig i skolbänken igen. Arkvbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Att hemsidan ändå kraschade beror på att fler än 30 000 var inne på den så kallade förtjänsten, ett obligatoriskt moment för att se om man är behörig att söka omställningsstudiestödet, säger CSN:s presstalesperson Stefan Tärnhuvud.

– Det kan tyda på att folk valt att inte gå vidare med ansökan efter det, men det är fortfarande tidigt så vi behöver utreda saken mer.

Annons

Hittills har drygt 12 500 ansökningar kommit in, enligt Tärnhuvud. Man har möjlighet att söka under hela perioden, som sträcker sig fram till den sista september, men eftersom ansökningarna handläggs kronologiskt minskar möjligheten att beviljas stöd ju senare man söker. Anslaget den här perioden räcker för att ge 4 500 personer stöd.

Nästa ansökningsperiod börjar den 1 oktober. Till dess hoppas Stefan Tärnhuvud att problemet ska vara åtgärdat.

– Vi ville såklart inte att det här skulle hända. Vi kommer jobba för att det inte ska hända igen då.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons