Annons
Nyheter

Cuf:s nya ordförande: Beklagar högerns val

Réka Tolnai är ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Hon tror på att avskaffa las och beklagar M, KD och L:s val om att kunna ta stöd av SD.
Politik • Publicerad 14 maj 2021
Réka Tolnai, ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.
Réka Tolnai, ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.Foto: Lucas Persson

Omröstningen till ny Cuf-ordförande avslutades under fredagsförmiddagen. Det blev en jämn historia där Réka Tolnai, 23, besegrade två andra kandidater. Efteråt är hon glad för förtroendet.

– Det känns jätteroligt, det är ett arv man måste förvalta. Människor som varit förbundsordföranden och suttit i styrelsen för Cuf har blivit stora personer, inte minst Annie Lööf som var vice ordförande och nu är partiledare.

Annons

– Jag är peppad som ingen annan, skräckblandad förtjusning kan man väl säga.

Avskaffa las

Tidigare ordföranden Ida Alterå meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval med motiveringen att hon "gett allt" och vill ge tid åt en ny ordförande inför valet 2022. Alterå avgår nu helt från Cuf:s styrelse.

Réka Tolnai har varit med i ungdomsförbundet i fyra år. En av de viktigaste frågorna framöver blir en reformering av arbetsmarknadspolitiken.

– Bland annat genom att avskaffa las (lagen om anställningsskydd) helt. Det är en av de stora frågorna som kommer efter pandemin, om hur vi ska lösa ungdomsarbetslösheten.

– Men också vara stenhård och sätta ned foten mot Sverigedemokraterna.

Förändring?

Hon tycker att Centerpartiet ska gå till val som en självständig liberal kraft.

– Jag beklagar att Moderaterna och Kristdemokraterna, och nu Liberalerna, inte ser att det finns en möjlighet till en alliansregering som inte behöver Sverigedemokraterna. Det är beklagligt att tre borgerliga partier väljer ett parti, som jag anser inte står upp för de liberala värderingarna eller demokratin eller medmänsklighet, före ett liberalt alternativ.

TT: Kommer Cuf förändras med dig som ordförande?

– Jag tror att en organisation förändras så fort man byter ordförande i viss mån. Jag kandiderade för att Cuf ska vara det självklara ungdomsförbundet man tänker på, att vi ska gå före Muf, SSU eller Luf och andra ungdomsförbund.

– Vi ska våga vara kaxigare, säger Réka Tolnai.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons