Annons
Nyheter

Då kan livet bli nästan normalt

Restriktionerna ska tas bort stegvis, med början den 1 juni.
De största förändringarna kommer dock först vid nästa steg, enligt Folkhälsomyndighetens förslag. Men hur långt är det dit?
Coronaviruset • Publicerad 15 maj 2021
Restriktionerna kommer att lätta, men när? Bilden visar välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö en solig dag i mars förra året – innan restriktionerna slagit igenom.
Restriktionerna kommer att lätta, men när? Bilden visar välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö en solig dag i mars förra året – innan restriktionerna slagit igenom.Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten tycker att de svenska restriktionerna ska tas bort successivt i tre olika faser, förutsatt att smittspridningen och belastningen på sjukvården fortsätter att minska.

Enligt regeringen är den första förändringen planerad till den 1 juni, men det är inte förrän vid nästa nästa fas, det som Folkhälsomyndigheten kallar för nivå 2, som de största förändringarna äger rum. Först då kommer livet att kunna återgå till något som åtminstone påminner om hur det var före pandemin.

Annons

Men när når vi dit?

Folkhälsomyndigheten har satt upp ett antal kriterier. Den så kallade 14-dagarsincidensen (antalet smittade per 100 000 invånare) ska inte överstiga 200, antalet personer som vårdas för covid-19 på sjukhus bör inte vara fler än 300, och antalet som vårdas på intensiven får inte överstiga 70. Mer än hälften av den vuxna befolkningen måste också vara vaccinerad.

Drygt tre miljoner

Och med hjälp av att titta på hur smittkurvorna såg ut förra våren, går det kanske att få ett hum om tidpunkt. För trots att antalet som dör i covid-19 har minskat kraftigt i år, så är smittspridningen och antalet som är inlagda på sjukhus ungefär desamma.

Och i så fall kommer vi att nå Folkhälsomyndighetens kriterier i mitten av juli. Först då understeg antalet sjukhusvårdade 300 (16 juli) respektive 70 på iva (19 juli). Hur smittspridningen såg ut då vet vi inte riktigt, eftersom testningen inte var så utbyggd.

Men. Till skillnad från förra året har vi nu vacciner. Enligt de senaste siffrorna har 3 194 265 svenskar fått minst en dos vaccin.

De allra flesta som vårdats på sjukhus och inom intensiven på grund av covid-19 har varit 60 år eller äldre, det vill säga de åldersgrupper där en majoritet redan fått sin första dos. Och även om inget vaccin ger ett 100-procentigt skydd borde det påverka antalet personer som blir svårt sjuka.

Brant nedåt

Så, även om man tar med i beräkningarna att vårdtiderna för covid-19 är långa och att det finns en viss fördröjning, eftersom det tar en tid innan en person hamnar på iva, så borde siffrorna nu börja gå snabbt nedåt. Och det gör de.

Precis som förra året har antalet nyinlagda patienter på iva minskat långsamt ända sedan mitten av april. Men nu verkar antalet som behöver iva-vård att gå brant nedåt, även i jämförelse med förra året. Bara den senaste veckan handlar det om drygt 70 patienter färre som behöver denna typ av vård.

När antalet passerar Folkhälsomyndighetens "gräns" på som mest 70 iva-patienter återstår dock att se, men det lär med största sannolikhet ske före mitten av juli i alla fall. Kanske till och med i juni.

Myndigheten själv tror att nivå 2 "antagligen nås någon gång i juni-juli".

Fakta: I nivå med Folkhälsomyndigheten

Enligt ett förslag från Folkhälsomyndigheten kan restriktionerna tas bort successivt under tre olika faser, eller nivåer, för vilka myndigheten satt upp ett antal kriterier.

Nivå 3. Ett tillstånd med nationellt hårt belastad sjukvård som manifesteras genom att ett flertal regioner befinner sig i katastrofläge, förstärkningsläge eller stabsläge. Vård som inte är akut måste skjutas upp. 14-dagarsincidensen är över 200 fall/100 000 invånare.

Nivå 2. Ett tillstånd där de flesta regioner har goda förutsättningar att klara av vård av covidpatienter. 14-dagarsincidensen är mindre än 200 fall/100 000 invånare. Antalet som får sjukhusvård på grund av covid-19 är inte fler än 300, av vilka som flest 70 får intensivvård. Vaccinationstäckningen, minst 1 dos, är mer än 50 procent bland personer 18 år eller äldre.

Nivå 1. Ett tillstånd där det är få patienter inlagda med covid-19. Få individer bekräftas smittade, även om mindre utbrott kan förekomma. 14-dagarsincidensen är mindre än 50 nya fall/100 000 invånare och antalet som totalt vårdas på sjukhus är färre än 100, av vilka som flest 25 vårdas på intensiven. Vaccinationstäckningen med minst en dos är 70 procent eller mer.

Enligt föreslaget kommer anpassningen av åtgärder att ske stegvis inom respektive nivå. Myndigheten säger inte att alla kriterier måste vara uppfyllda innan nästa steg tas, utan att det ska ske efter en "samlad bedömning i det aktuella läget".

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons