Annons
Nyheter

Grönt ljus för Bidens stödpaket

Efter maratonförhandlingar har USA:s president Joe Bidens jättelika virushjälppaket, värt 1 900 miljarder dollar, fått grönt ljus av USA:s kongress.
Biden räknar med att underteckna paketet på fredag.
USA • Publicerad 10 mars 2021
USA:s president Joe Biden väntas skriva under det stora stödpaketet på fredag. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden väntas skriva under det stora stödpaketet på fredag. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Vi förväntar oss att beskedet levereras någon gång i morgon och sedan kommer presidenten att skriva under på fredag, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki på onsdagskvällen (svensk tid).

Paketet "Den amerikanska räddningsplanen" innebär att hundratals miljoner amerikaner kan se fram emot hjälpcheckar på upp till 12 000 kronor.

Annons

– Det gör att vi kan få iväg checkarna, med start den här månaden, till det amerikanska folket som så desperat behöver hjälp, sade Biden härom dagen.

Redan i helgen röstade den andra kammaren i kongressen, senaten, med minsta möjliga marginal igenom stödpaketet.

Lång debatt

Förslaget gick därefter till den andra kammaren representanthuset. Först talades det om att omröstningen skulle ske redan under tisdagen, men svårigheterna med att ro iland ett så enormt paket gjorde att voteringen sköts fram till onsdag. I en förberedande omröstning på tisdagskvällen röstade dock 219 ledamöter, mot 210, för att gå vidare med förslaget. Ingen republikan gjorde tumme upp, och endast en demokrat röstade nej.

– Det här är en beaktansvärd, historisk, transformerande lagstiftning, som går väldigt långt för att krossa viruset och lösa vår ekonomiska kris, sade kammarens talman, demokraten Nancy Pelosi, efteråt.

"För dyrt"

Direktutbetalningarna på max 1 400 dollar (motsvarande cirka 12 000 kronor) kommer att nå nästan alla amerikaner. Personer som har en årsinkomst på 75 000 dollar eller lägre får det fulla beloppet och sedan trappas det ner. Den som tjänar över 100 000 dollar om året får ingen check, enligt tv-kanalen CNBC.

Hjälppaketet innehåller även arbetslöshetsunderstöd, satsningar på vaccin och smittspårning samt stöd till delstater och småföretagare. Hjälp till skolor, så att de ska kunna öppna säkert, samt skattelättnader för barnfamiljer som påminner om det svenska barnbidraget finns också med – bland annat.

Redan innan stimulanspaketet nådde senaten tvingades Demokraternas ledare dock att ge upp en av de stora frågor som de hade hoppats få in i skrivningen; en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Det röstade även några demokrater nej till.

Republikanernas invändningar är bland annat att paketet är för dyrt och omfattande, i en tid då ekonomin är på väg att återhämta sig på egen hand. De anser också att de hållits alltför mycket utanför processen med att ta fram hjälppaketet.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2021 startade det 117:e kongressmötet.

Kongressen består av två kammare: senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

Republikanerna och Demokraterna har 50 ledamöter vardera i senaten. Kammarens ordförande, vicepresident Kamala Harris, har dock utslagsrösten vilket i praktiken innebär att Demokraterna i många frågor styr där. Demokraterna har även majoriteten i representanthuset med 222 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: Representanthuset och senaten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons