Annons
Nyheter

Dadgostar: Vi hade fel om vapen till Ukraina

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar säger att det var fel av partiet att rösta nej till att skicka vapen till Ukraina. Blir det en nästa gång ska det bli annorlunda.
Ukrainakriget • Publicerad 2 mars 2022
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tror på ja från partiet nästa gång för vapen till Ukraina. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tror på ja från partiet nästa gång för vapen till Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet har fått mycket kritik, av andra riksdagspartier och i debatten, för att V som enda parti röstade nej i riksdagen i måndags till att skicka pansarskott till Ukraina.

V:s linje bestämdes av partistyrelsen som gick emot partiets verkställande utskott. V har kongressbeslut på att inte stödja vapenexport.

Annons

Men splittringen i riksdagsgruppen var uppenbar. Tretton av 27 ledamöter röstade nej, fem avstod och nio ledamöter var frånvarande, bland dem Dadgostar.

TT: Var det för att du ville slippa delta?

– Jag behövde kvitta ut mig, jag hade andra ärenden, säger V-ledaren efter lite betänketid.

Rädda läget

Kort efter omröstningen kallade hon till ett nytt möte i partistyrelsen för att rädda situationen och öppna för andra V-beslut om fler ärenden kommer upp. Och partistyrelsen har nu beslut på att partiet kan "möjliggöra ställningstaganden om extraordinära åtgärder" i ärenden som det om Ukrainavapen.

Men det är oklart om det var ett enigt beslut som togs i partistyrelsen, Nooshi Dadgostar vill inte säga om det var enigt.

TT: Varför blev beslutet ett annat häromdagen?

– Det finns ju många invändningar mot vapenexport, att vi inte ska skicka vapen till krigszon, jag har förståelse för det även om jag tycker att det var fel.

Finns risker

Hon säger att ett beslut liknande måndagens innebär ju också risker och hotbild för Sverige och svenska medborgare.

– Men det är en tid då man måste stå upp för folkrätten och för varje lands rätt att försvara sig.

Statsminister Magdalena Andersson har beskrivit beslutet att skicka vapen som historiskt, något som inte skett sedan 1939. Då skickade Sverige vapen till Finland efter att Ryssland attackerat landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons