Annons
Nyheter

Dags för britterna att leva livet

Virusrestriktionerna lättas i England, Skottland och Wales på måndagen. Nordirland hoppas kunna följa efter en vecka senare.
Storbritannien • Publicerad 16 maj 2021
Förra månaden upphörde Englands tredje nedstängning och det gick bra att servera dricka utomhus. Nu lättas ytterligare på restriktionerna. Arkivbild.
Förra månaden upphörde Englands tredje nedstängning och det gick bra att servera dricka utomhus. Nu lättas ytterligare på restriktionerna. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Livet närmar sig det mer normala för britterna, men premiärminister Boris Johnson vill ändå varna för den indiska virusvarianten.

– Jag tror inte att vi behöver skjuta upp vår färdplan, men den här nya varianten kan utgöra ett allvarligt avbrott i utvecklingen, sade han i fredags.

Annons

Går allt enligt plan ökar nu livskvaliteten avsevärt för britterna. Fast på lite olika sätt beroende på i vilken landsända var man bor.

Kramar undanbedes

I England blir det tillåtet att utomhus samlas i grupper om 30 personer. Sex personer eller två hushåll kan ses inomhus och övernatta, exemplifierar BBC.

Pubar, restauranger, barer och kaféer får börja servera inomhus. Och nedstängningen är över för museer, teatrar, biografer samt hotell, pensionat, vandrarhem och bed & breakfast.

För utlandsresande gäller att karantänkravet vid hemkomst försvinner, förutsatt att man kommer från ett grönlistat land. Därmed omfattas till att börja med väldigt få länder, i Europa exempelvis Island och Portugal.

Fortfarande uppmanas folk i England att vara försiktiga med att kramas.

Den 21 juni är det dags för nästa steg i lättnaderna. Då ska – om inte smittspridning tagit fart – alla begränsningar vad gäller sociala kontakter vara ett minne blott. Och nattklubbarna, de som överlevt covidtiden, kan slå upp portarna igen.

Lättare på öarna

Skottland övergår den 17 maj till nivå två i sina restriktioner, med undantag för Glasgow och regionen Moray som ligger kvar på nivå tre.

De skotska lättnaderna innebär bland annat att upp till sex personer från högst tre hushåll får träffas inomhus i privata hem eller på allmänna platser som en bar, enligt BBC.

Utomhus kan man vara åtta personer från lika många hushåll.

Utskänkningsställen tillåts servera alkohol inomhus till klockan 22.30. Nöjesetablissemang som biografer, teatrar och bingohallar öppnar igen.

Annons

De internationella resereglerna följer de engelska.

De skotska öarna, utom Skye, åtnjuter nivå ett från måndag, vilket ökar lättnadsgraden. Exempelvis får upp till 100 personer bevista bröllop, begravningar och slika tilldragelser.

Avråds fortfarande

Även invånarna i Wales kan se fram mot att åter ses inomhus på pubar, restauranger, barer och kaféer.

Men grupper begränsas till sex personer från sex hushåll (barn under elva år räknas inte). Utomhus gäller samma regel.

Alla semesteranläggningar kan öppna för fullt och resereglerna ansluter sig till Englands och Skottlands, även om avrådan består för icke-nödvändiga resor.

I privata hem får fortfarande bara personer från två hushåll mötas, men om den positiva utvecklingen fortsätter väntar lättnader.

Andra exempel från Wales är återöppnade nöjesställen, museer, gallerier med mera.

I Nordirland blir det till att vänta till den 24 maj på nya regler. Lättnaderna väntas bli ungefär desamma som i övriga landsdelar.

Fakta: Resor från Sverige till Förenade kungadömet

Svenska resenärer måste planera utifrån de olika landsdelarnas inreseregler för ankommande från Sverige.

Vid resa till England ska man ha testat negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa. PCR-tester tillåts och i vissa fall snabbtester. Självisolering gäller tio dagar vid ankomst samt två tester under den perioden – som måste bokas före avresan. Priset 210 pund (nära 2 500 kronor) betalar resenären själv.

Resor till Skottland tillåts endast för specifika ändamål. Semester är inte en giltig anledning till inresa. Från den 15 februari gäller obligatorisk hotell-karantän för inresande, resenären bekostar själv karantänsboendet.

Information om resor till Wales och Nordirland, samt ytterligare om England och Skottland, finns här.

Källa: Svenska ambassadens reseinformation

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons