Annons
Nyheter

Antalet flyktingar sjunker i Danmark

Danmark • Publicerad 6 maj 2020
Fler flyktingar valde under 2019 att lämna Danmark än antalet som kom in i landet. Arkivbild.
Fler flyktingar valde under 2019 att lämna Danmark än antalet som kom in i landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var fler flyktingar som valde att lämna Danmark förra året än som kom till landet, enligt officiella siffror.

Danmarks utlännings- och integrationsdepartement har tittat på nettoinvandringen för personer med flyktingstatus mellan 2011 och 2019. De senaste siffrorna visar att det 2019 för första gången var fler flyktingar som utvandrade än som invandrade till landet, närmare bestämt 730 personer.

Annons

Det kan jämföras med 2015, då antalet flyktingar i stället ökade med 16 290 individer i landet.

"Trevliga siffror. Regeringens politik syftar till att flyktingarnas vistelse i Danmark är tillfällig. När det är möjligt är det bara naturligt för flyktingar att åka tillbaka till sina hemländer. Jag är glad att vi kan ge människor skydd medan det behövs. Men jag är också glad varje gång en flykting kan återvända hem", skriver integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen har inrättat en så kallad Hemresebyrå, som ska bistå utlänningar utan laglig hemvist i Danmark att åka hem, enligt Tesfaye.

Förra året beviljades 1 785 personer asyl i Danmark, enligt statistik från Eurostat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons