Annons
Nyheter

Danska ministrar pudlar om Lynetteholm

Att den svenska kritiken mot dumpning i Öresund inte delgavs folketinget före beslutet om den konstgjorda halvön Lynetteholm var fel, enligt Danmarks transportminister. Men det var inte ett avsiktligt misstag, hävdar hon också.
Danmark • Publicerad 4 maj 2022
En konstgjord ö är planerad att anläggas i Köpenhamn.
En konstgjord ö är planerad att anläggas i Köpenhamn.Foto: Johan Hallnäs

Omröstningen i folketinget hölls den 4 juni 2021. En knapp månad tidigare skickade dåvarande svenske miljöministern Per Bolund (MP) ett brev till sin danska ministerkollega, där han hävdade att planerna på att dumpa muddermassor i Öresund i samband med Lynetteholmprojektet skulle strida mot internationella konventioner och att dumpningen riskerade att skada miljön.

Men detta nådde aldrig folketingspolitikerna inför omröstningen, vilket den danska regeringen fått kritik för.

Annons

När frågan under onsdagen var uppe till diskussion i ett samråd i folketinget medgav både transportministern och miljöministern att det var fel.

"Inte medvetet"

Miljöminister Lea Wermelin (S) kallade det "beklagligt" och transportminister Tine Bramsen (S) "ett misstag", men hon tillade:

– Det är inte min uppfattning att man medvetet lät bli att skicka brevet till folketinget.

Bramsen tillträdde sin nuvarande ministerpost först i februari i år och hon kunde inte uttala sig om varför brevet inte skickades vidare.

Hon ville inte heller lägga ansvaret på den tidigare transportministern, eftersom han inte var där och kunde försvara sig.

Vill utdela "näsknäpp"

Jacob Jensen, som är oppositionspartiet Venstres talesperson i miljöfrågor, konstaterade efter samrådet att det var avgörande information som folketinget inte fått ta del av före sitt beslut om Lynetteholm.

Därför bör en "politisk näsknäpp" (på danska: "politisk næse") utdelas mot de båda ministrarna, anser han. Det är en form av offentlig tillrättavisning av ministrar som folketinget kan göra.

Det var inledningsvis oklart om han får med sig regeringens stödpartier, Socialistisk folkeparti och Enhedslisten, i detta.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons