Annons
Nyheter

Danskar får säga nej till räddning – på nätet

Danskar över 60 som inte vill bli återupplivade när döden är nära kommer snart att kunna välja bort det med några klick på nätet.
Danmark • Publicerad 10 april 2023
Invånare i Danmark kommer få välja om det ska göras återupplivningsförsök i det fall de drabbas av till exempel hjärtstopp. Arkivbild.
Invånare i Danmark kommer få välja om det ska göras återupplivningsförsök i det fall de drabbas av till exempel hjärtstopp. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Alla invånare över 60 år i Danmark kommer efter en väntad lagändring kunna välja själva hur vården ska agera i ett läge där det behövs hjärt- och lungräddning. Man ska då kunna lämna in ett papper, eller logga in med e-legitimation på den danska vårdens digitala plattform.

Om man har kryssat i att man inte vill bli återupplivad vid till exempel ett hjärtstopp så kommer ambulanspersonal kunna ta reda på det i ett tidigt skede.

Annons

Folketinget beslutade redan för drygt två år sedan att möjligheten att avböja skulle ses över. I dagsläget är det bara en del personer som är sjuka eller föremål för behandling som får välja, eller om man har upprättat ett särskilt "behandlingstestamente".

"Vi ska respektera den enskildes egna val och om en medborgare över 60 år inte önskar att bli återupplivad efter ett hjärtstopp så är det min hållning att man ska acceptera den önskan", meddelar Danmarks hälsominister Sophie Løhde i ett pressutskick.

När lagen har trätt i kraft kommer invånare att kunna göra sina val på nätet från och med nästa år, bedömer hälsodepartementet enligt Danmarks Radio. Då börjar besluten gälla efter sju dagars betänketid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons