Annons
Nyheter

de Gaulle kritiseras för stödresa till Moskva

Frankrike/Ryssland • Publicerad 3 februari 2023
Pierre de Gaulle träffade Sergej Narysjkin, chef för den ryska underrättelsetjänsten utrikesdel (bilden), under sitt besök i Ryssland. Arkivbild.
Pierre de Gaulle träffade Sergej Narysjkin, chef för den ryska underrättelsetjänsten utrikesdel (bilden), under sitt besök i Ryssland. Arkivbild.Foto: Ryska utrikesdepartementet via AP/TT
Den tidigare franske presidenten, överste Charles de Gaulle (mitten) med USA:s president Dwight Eisenhower, höger) och Paris rådsordförande 1959. Arkivbild.
Den tidigare franske presidenten, överste Charles de Gaulle (mitten) med USA:s president Dwight Eisenhower, höger) och Paris rådsordförande 1959. Arkivbild.Foto: AP/TT

Frankrikes tidigare president Charles de Gaulle var hjälten i fransk motståndsrörelse och ledaren som ledde in landet efter andra världskriget och in i den femte republiken.

Men den franske landsfaderns barnbarn Pierre de Gaulle väcker ilska i hemlandet sedan han rest till Moskva och Volgograd för att hedra sovjetiska Röda arméns seger i andra världskriget.

Annons

Med på minnesceremonin var den ryske presidenten Vladimir Putin.

Pierre de Gaulle, som är det yngsta barnbarnet, träffade också representanter för rysk säkerhetstjänst. Resan genomfördes efter det att de Gaulle i en intervju försvarat den ryska invasionen av Ukraina. de Gaullefamiljen tog avstånd från hans utspel. Likväl valde Pierre de Gaulle att resa till Ryssland och filmas tillsammans med chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, Sergej Narysjkin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons