Annons
Nyheter

De unga kan fälla Erdogan: "Han måste bort"

De har levt hela sina liv med Recep Tayyip Erdogan som landets ledare. Nu vill de ha bort honom.
De unga väljarna kan avgöra utgången när Turkiet går till val.
– Turkiet är ett stolt land, men vi går under med Erdogan. Vi kommer att rösta fram oppositionen, säger studenten Elina.
Turkiet • Publicerad 7 maj 2023
Studenterna Zehra, Eses och Elina hoppas på oppositionen i valet i Turkiet. Men att lämna landet om president Recep Tayyip Erdogan sitter kvar är inget alternativ. "Vi är stolta över vårt land. Det är här vi vill leva och vi tänker inte lämna det bara på grund av en man", säger Elina.
Studenterna Zehra, Eses och Elina hoppas på oppositionen i valet i Turkiet. Men att lämna landet om president Recep Tayyip Erdogan sitter kvar är inget alternativ. "Vi är stolta över vårt land. Det är här vi vill leva och vi tänker inte lämna det bara på grund av en man", säger Elina.Foto: Henrik Montgomery/TT
Valaffisher i Ankara med oppositionspartiet CHP:s presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu och regeringspartiets AKP:s presidentkandidat Recep Tayyip Erdogan.
Valaffisher i Ankara med oppositionspartiet CHP:s presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu och regeringspartiets AKP:s presidentkandidat Recep Tayyip Erdogan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Skräcken visar sig när frågan om ett foto kommer upp. Under samtalet om livet i Turkiet har rädslan legat under ytan och bara kommit fram i nervöst trummande med fingrarna, men bubblar nu upp.

– De kan förstöra mitt liv, sätta hinder för min karriär. Kanske sätter de mig i fängelse, säger Zehra, påtagligt skärrad.

Annons

Det brott hon har begått är att ha pratat lite för fritt om president Recep Tayyip Erdogan och dagens Turkiet under hans styre, som inleddes innan hon föddes.

– Men Erdogan har all makt och vem vet vad som kommer att hända i valet, säger hon.

Ber om anonymitet

19-åringen sitter på ett kafé neråt gatan från sitt universitet i huvudstaden Ankara. Hon har druckit te med sina vänner Eses och Elina, studiekamrater som har kommit varandra nära.

Det politiska samtalet har blivit vardag i studentlivet. Kurslitteraturen ligger där på bordet, men som så ofta förblir den orörd medan vännerna diskuterar politik. När de inser att orden de sagt just i dag kan nå fel öron ber de om att få bli anonyma. Inga efternamn eller hemorter, inga bilder.

Elina, Eses och Zehra har många vänner med liknande erfarenheter.

– Vi röstar inte på samma parti, det är några som är lite mer vänster än andra. Men vi kommer alla att rösta på Kemal Kilicdaroglu, säger Elina.

Kilicdaroglu är oppositionens presidentkandidat, en ärrad politiker som trots sina 74 år och decennier som känd folkvald är hoppet för den unga generationen.

Unga avgör

Söndagen den 14 maj får fem miljoner unga turkar för första gången säga sitt i ett presidentval. Hela 13 miljoner väljare är under 25 år – de utgör en femtedel av väljarkåren och de har aldrig upplevt någon annan ledare än Erdogan.

Det är dessa unga som kommer att bli avgörande, säger Seren Selvin Korkmaz som är statsvetare vid den Istanbulbaserade tankesmedjan Istanpol och knuten till Stockholms universitet.

– Det är enkelt att säga att de unga avgör, det har sagts förr och alla röster är lika viktiga. Men 51 procent av alla röstberättigade är under 40 år. Och den gruppen röstar mot Erdogan, säger hon.

Annons

– De litar inte på politiker. Bristen på yttrandefrihet drabbar dem hårt.

Inte tänka annorlunda

På kaféet i Ankara hörs liknande tongångar.

– Om Kilicdaroglu vinner kan vi gå vidare och framåt. Vi kan få lägre inflation och kanske bättre ekonomi. Om Erdogan vinner . . . då kan det bli som i Iran här. Han måste bort, säger Elina.

TT: Vågar ni vara öppna på sociala medier?

– Nej, inte alls! De ser allt, de hör allt, de kommer ihåg. Det finns ingen yttrandefrihet, man får inte tänka annorlunda, och ingen religionsfrihet, säger Zehra.

– Regimen vill ta bort lagar som skyddar mänskliga rättigheter. Det sker så många våldtäkter och så mycket våld mot kvinnor som bara sopas undan.

Här finns ett samband med den ekonomiska krisen, säger Seren Selvin Korkmaz. Den yngre generationen har drabbats hårt, de har inte råd att hyra egna bostäder och på arbetsmarknaden är det inte betygen som ger jobb.

– Man måste ofta gå via en mellanhand för att få en anställning och denne är någon som stöder regeringen och har kontakter. Då måste man lägga band på hur man uttrycker sig, säger Seren Selvin Korkmaz.

Min framtid

Politiken har varit närvarande i deras liv i många år, säger Elina, Eses och Zehra samstämt. Den har sakta sipprat in, inte bara kommit inför valet den 14 maj. Politik är viktigt, betonar Elina.

Viktigt, men inte allt. På kafébordet har tarot-kort lagts ut. För att sia om valet?

Annons

– Nej, Zehra vill ha hjälp med kärleken, säger Eses.

Alla tre skrattar, för första gången under samtalet.

Sedan kommer frågan om de kan tänka sig att ställa upp på ett foto.

Fotnot: Några uppgifter om Elina, Eses och Zehra har på deras begäran ändrats i texten.

Fakta: Valet i Turkiet

Nästa söndag, den 14 maj, håller Turkiet president- och parlamentsval. 64 miljoner är röstberättigade, varav 61 miljoner bor i i landet.

Drygt fem miljoner är förstagångsväljare. En femtedel av alla väljare är under 25 år, och 51 procent är under 40.

Om ingen presidentkandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valrunda att hållas den 28 maj.

Landets största parti, AKP, grundat av Recep Tayyip Erdogan, har regerat i Turkiet sedan 2002. Men efter en tid av ekonomisk instabilitet och anklagelser om ett alltmer auktoritärt styre har stödet minskat.

I parlamentsvalet ska väljare från 87 valdistrikt välja 600 ledamöter till en femårig mandatperiod i det turkiska parlamentet.

I parlamentet har AKP ingen egen majoritet, men styr med hjälp av det starkt nationalistiska MHP.

Inför valet har större delen av oppositionen samlat sig i en bred koalition, med partier från vitt skilda bakgrunder.

Det största partiet i oppositionen, CHP grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk, betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. CHP leds av oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons