Annons
Nyheter

Delstatsval i sydväst inleder tyskt supervalår

Kiwisamarbete? Trafikljuskoalition? När de tyska delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz går till val följer även politikerna i Berlin – inte minst Angela Merkels skandaltyngda CDU – utgången med största intresse.
Tyskland • Publicerad 14 mars 2021
Valaffischer i Mannheim i Baden-Württemberg. Ministerpresidenten Winfried Kretschmann är toppkandidat för De gröna.
Valaffischer i Mannheim i Baden-Württemberg. Ministerpresidenten Winfried Kretschmann är toppkandidat för De gröna.Foto: Michael Probst/AP/TT

Tyska medier har en förkärlek för uttrycksfulla namn på politiska samarbeten.

Kristdemokrater, liberaler och gröna? Jamaicakoalition. Kristdemokrater, socialdemokrater och gröna? Kenyakoalition. Efter partifärgerna, och respektive lands flagga.

Annons

När den tunga delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland går till val är det två andra möjliga konstellationer som står i fokus för spekulationerna: en fortsättning på "kiwikoalitionen" mellan De gröna och Kristdemokraterna (CDU), eller en "trafikljuskoalition" mellan Socialdemokraterna (SPD), liberala FDP och De gröna.

En sådan trojka styr redan i grannstaten Rheinland-Pfalz, som också håller val på söndagen.

Mardröm för CDU

I Baden-Württemberg styr svarta (CDU) och gröna sedan 2016, under ledning av den populäre ministerpresidenten Winfried Kretschmann från det sistnämnda lägret. CDU:s vikande opinionsstöd, dels på grund av kritik mot Merkelregeringens coronahantering, dels på grund av en korruptionsskandal i riksdagsgruppen, har fått många bedömare att fundera på om De gröna i stället för att fortsätta på det inslagna spåret kommer att vända sig till SPD och FDP efter valet, och bilda en så kallad trafikljuskoalition.

En sådan utveckling skulle vara något av en mardröm för CDU, som vid sidan av "munskyddsgate" också är mitt uppe i ett ledarskifte. Den nyvalde ordföranden Armin Laschet hade nog föredragit att samla stöd för sin kanslerskandidatur inför drabbningen med CSU-ledaren Markus Söder framför att hantera ett valnederlag i Baden-Württemberg, där man historiskt varit det parti som lett koalitioner snarare än varit junior partner.

Mer populär än partiet

I Rheinland-Pfalz ser den sittande ministerpresidenten, socialdemokraten Malu Dreyer, ut att gå segrande ur valet. SPD-toppen är betydligt mer populär än sitt parti, något som återspeglas i partiets valkampanj: "Den som vill ha Malu Dreyer måste rösta på SPD!”

Mycket tyder i så fall på att även nästa mandatperiod styrs i samarbete med FDP och De gröna.

Vallokalerna i både Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz stänger klockan 18.

Fakta: Tyska supervalåret 2021

Under 2021 hålls en lång rad val på olika nivåer i Tyskland.

14 mars: Delstatsval i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz. Kommunalval i Hessen.

6 juli: Delstatsval i Sachsen-Anhalt.

12 september: Kommunalval i Niedersachsen.

26 september: Förbundsdagsval. Delstatsval i Berlin, Mecklenburg-Vorpommern och Thüringen.

Våren 2022 hålls sedan delstatsval i Saarland, Schleswig-Holstein och det tunga förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons