Annons
Nyheter

"Det är det här S är duktigt på"

Socialdemokraterna går till samlat angrepp mot att Moderaterna sonderar samarbete högerut.
Inget nytt under solen, enligt statsvetarprofessor Sören Holmberg.
Politik • Publicerad 13 mars 2021
Försvarsminister Peter Hultqvist (till vänster i bild) har i en debattartikel skrivit att M "sällar sig till SD:s stormtrupper". M-ledaren Ulf Kristerssons SD-öppningar "saknar motstycke", enligt statsminister Löfven (till höger i bild). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (till vänster i bild) har i en debattartikel skrivit att M "sällar sig till SD:s stormtrupper". M-ledaren Ulf Kristerssons SD-öppningar "saknar motstycke", enligt statsminister Löfven (till höger i bild). Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT
Moderaterna skulle till exempel kunna skaffa sig regeringsstöd från SD genom ett dokument med överenskommelser, enligt partiledaren Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaterna skulle till exempel kunna skaffa sig regeringsstöd från SD genom ett dokument med överenskommelser, enligt partiledaren Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna har inte förändrats – men Moderaterna har det, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) tidigare i veckan. Arkivbild.
Sverigedemokraterna har inte förändrats – men Moderaterna har det, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) tidigare i veckan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) vid partiledardebatt i riksdagen i januari. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) vid partiledardebatt i riksdagen i januari. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

M-ledaren Ulf Kristersson har öppnat för olika former av samarbete med Sverigedemokraterna (SD) om och när han får möjlighet att försöka bilda regering. Socialdemokratiska statsråd har på senare tid utslungat kraftfulla fördömanden mot detta i sociala medier, debattartiklar och vid presskonferenser.

– Det är uppenbart för alla att S måste driva den här politiken mot de borgerliga och SD om de ska ha någon chans att regera Sverige de kommande åren, säger Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Annons

Förutsättningarna är på ett sätt desamma som de nästan alltid varit, poängterar han: Majoriteten av väljarna ställer sig inte till vänster på den traditionella skalan och S måste skapa möjligheter till minoritetsstyre.

"Sedan demokratins början"

– Socialdemokratin har alltid varit duktig på, ända sedan demokratins början, att lyckas styra Sverige genom att splittra borgerligheten. Även innan Sverigedemokraterna var de det, säger Holmberg.

– Det är ett duktigt maktparti som spelar på den planhalva där de är väldigt skickliga. Och ska de splittra borgerligheten i dag så måste man se till att den inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna. Då måste man utmåla SD på det sätt som S nu gör och därmed göra det väldigt svårt för de borgerliga.

S-topparna anklagar M för att flytta sin samvetsgräns allt längre högerut när det gäller SD. Ulf Kristersson har senast, i en intervju med Göteborgs-Posten, öppnat för att formalisera ett eventuellt samarbete i till exempel någon form av dokument.

"En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik", skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook.

Struntar nog i L

Vid sidan av det har Kristersson två potentiella samarbetspartier – Liberalerna och Kristdemokraterna – som harvar under eller strax över riksdagsspärren i de senaste mätningarna.

Ett splittrat L sitter på stängslet. Partiet ska lämna januariavtalet med den rödgröna regeringen, men först efter budgetpropositionen i höst. Den känsliga frågan om hur man ska förhålla sig till SD ska avgöras vid ett partiråd i slutet av mars.

Men det spelar nog mindre roll för Socialdemokraternas strategi, tror Sören Holmberg. Som han ser det riktas S-blicken mot svaga punkter hos M: dels SD-frågan och dels möjligheten att partiet behöver "hjälpa" KD och L med stödröster i nästa val.

– Det gäller att så split och oro i det konservativa blocket. Det är S taktik, som den duktiga maktspelaren man har varit sedan hundra år tillbaka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons