Annons
Nyheter

"Det är okej att ta en paus från kriget"

Det kan vara svårt att inte känna oro över det som sker i Ukraina. Vad kommer hända härnäst? Hur kommer Sverige påverkas?
Oron kan vara svår att stänga av – men det går att ta en paus från den, menar experter.
Ukrainakriget • Publicerad 5 mars 2022
"Oron får finnas med som en del av livet. Det är varken farligt eller viktigt att oroa sig, men det är naturligt att man är orolig", säger Hanna Sahlin, psykolog och studierektor på psykoterapeutprogrammet vid Karolinska institutet.
"Oron får finnas med som en del av livet. Det är varken farligt eller viktigt att oroa sig, men det är naturligt att man är orolig", säger Hanna Sahlin, psykolog och studierektor på psykoterapeutprogrammet vid Karolinska institutet.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
"Vi kan tyvärr inte kontrollera det som händer i Ukraina men vi kan kontrollera hur vi väljer att agera utifrån det", säger Hanna Sahlin, psykolog och studierektor på psykoterapeutprogrammet vid Karolinska institutet.
"Vi kan tyvärr inte kontrollera det som händer i Ukraina men vi kan kontrollera hur vi väljer att agera utifrån det", säger Hanna Sahlin, psykolog och studierektor på psykoterapeutprogrammet vid Karolinska institutet.Foto: Karolinska institutet
"Det är helt okej att vara orolig i en orolig tid, men se till att bryta mönstret", säger Rakel Eklund, specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.
"Det är helt okej att vara orolig i en orolig tid, men se till att bryta mönstret", säger Rakel Eklund, specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.Foto: Uppsala universitet

Coronapandemin är inte över, men när restriktionerna slopades den 9 februari var det nog många som kände att vi åtminstone var på väg mot ljusare tider, en vår och sommar mindre präglad av ett virus.

Sedan kom ett krig, i Europa.

Annons

Händelseutvecklingen har varit snabb, tonläget är högt och bilderna på människor som flyr är många. Att då känna saker som oro, rädsla eller ledsamhet är inte konstigt – och även helt okej, framhåller Hanna Sahlin, psykolog och studierektor på psykoterapeutprogrammet vid Karolinska institutet.

– Oron får finnas med som en del av livet. Det är varken farligt eller viktigt att oroa sig, men det är naturligt att man är orolig, säger hon.

– Vår hjärna är gjord för att larma om sådant som kan hota vår överlevnad och kommer därför att prioritera tankar om rädsla eller hot.

Utom vår kontroll

Försök inte stänga av din oro – det går inte, menar Hanna Sahlin. Finns oron där så behöver vi förhålla oss till den.

– Vi kan som samhälle ha en massa positiva föreställningar om oro och de kan göra att vi fastnar i oro på ett sätt som vi tror är hjälpsamt för oss själva och för vår omgivning, men så är det inte. Att oroa sig hjälper inte någon, säger hon och fortsätter:

– Vi kan tyvärr inte kontrollera det som händer i Ukraina men vi kan kontrollera hur vi väljer att agera utifrån det.

Så vad ska man då göra för att dämpa den eventuella oro man känner? Det enkla svaret är: Gör något annat.

– Det är okej att ta en paus från kriget, från nyheterna, från sociala medier, säger Rakel Eklund, specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

Sätt ord på känslor

Det kan handla om något så enkelt som att ta en promenad, lyssna på musik – eller ringa en vän. Känner man sig orolig är det viktigt att inte vara ensam med sina tankar.

– Då får man kanske också hjälp att sätta ord på sina tankar och dela bördan med någon. Att våga dela sina tankar och känslor och sätta ord på dem: "Det här känns läskigt" eller "Blir det krig?", "Ska jag vara rädd?" Det är så lätt att ens tankar och känslor blir större än vad verkligheten är, säger Rakel Eklund.

Annons

Det kan det också vara bra att göra upp en plan med sig själv om hur mycket nyheter man ska konsumera – och när. Att ta del av nyheter är viktigt, påpekar Rakel Eklund. Det gäller dock att hitta en balans mellan oron och vardagen.

– Oron kommer ofta när man scrollar, läser och tittar. Då blir man påmind om den, när en notis dyker upp eller när någon delar ett klipp i sociala medier. Det är helt okej att vara orolig i en orolig tid, men se till att bryta mönstret.

Gör roliga saker

Om man börjar känna sig spänd, kanske får sömnsvårigheter eller har svårt att koncentrera sig är det ett varningsklocka. Det är helt enkelt kroppens sätt att säga att det dags att göra något annat, säger Hanna Sahlin.

– Det handlar om att inte konsumera information på bekostad av all vår sinnesfrid.

Hur mår vi då efter två av pandemi och nu ett krig i vår närhet? Det är svårt att svara på och människor påverkas olika av kriser.

– Det är inte konstigt att vi är trötta, att vi är utmattade. Vi såg fram emot en pandemifri vår och så kom det ett krig. Det är klart att vi bryter ihop och känner: Jag orkar inte mer, säger Rakel Eklund.

Enligt henne är däremot människan ganska robust och många saker klarar vi av genom att hjälpas åt, som exempelvis under pandemin.

– Vi klarar det genom att vara med varandra, ha rutiner och göra något som är kul. Det är okej att göra något som är kul även fast världen är hemsk – det får man inte glömma. Vi måste fylla på med positiva saker, säger Rakel Eklund.

Fakta: Tänk så här kring din oro

Oro är inte något man bara kan stänga av – men man kan försöka ta en paus från sin oro.

Bryta mönstret, det vill säga, gör något annat än att bara följa händelseutvecklingen kring exempelvis kriget i Ukraina. Ta en promenad, umgås med människor i din närhet, träna, laga mat.

Prata med någon du känner förtroende för om hur du mår och om den eventuella oro eller rädsla du känner.

Oro är en del av livet – hitta strategier för att förhålla dig till den.

Håll fast vid rutiner.

Gör roliga saker – det är okej att göra det även om det händer hemska saker på andra håll i världen.

Källa: Hanna Sahlin vid Karolinska institutet och Rakel Eklund, Uppsala universitet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons