Annons
Nyheter

Dödliga protester efter uttalanden om islam

Två demonstranter sköts ihjäl och mer är 130 greps av indisk polis i samband med att massiva protester utbröt i landet på fredagen, enligt indiska myndigheter.
Indien • Publicerad 11 juni 2022
Uttalanden från två talespersoner för regeringspartiet BJP ligger bakom protesterna. I Calcutta förstördes avbildningar och brändes bilder på talespersonerna.
Uttalanden från två talespersoner för regeringspartiet BJP ligger bakom protesterna. I Calcutta förstördes avbildningar och brändes bilder på talespersonerna.Foto: Bikas Das/AP/TT
Demonstrationer anordnades efter fredagsbönen i Indien och flera grannländer, bland annat Peshawar i Pakistan.
Demonstrationer anordnades efter fredagsbönen i Indien och flera grannländer, bland annat Peshawar i Pakistan.Foto: AP/TT

Talespersoner för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP har efter uttalanden i en tv-sänd debatt och på sociala medier försatt landet i en diplomatisk konflikt med flera muslimska länder. Indiens premiärminister Narendra Modi och hans parti har också länge kritiserats för att blunda för ett växande problem med våld mot den muslimska minoriteten i landet.

I går uppstod demonstrationer runt om i Indien och i flera grannländer efter fredagsbönen. Polisen i Bangladesh uppskattade exempelvis att över 100 000 människor gick ut på landets gator i protest.

I staden Ranchi i östra Indien öppnade polisen eld mot demonstranterna och två personer dödades. Ett utegångsförbud utlystes sedan av myndigheterna, som också stängde ner stadens internetuppkoppling. I andra indiska städer användes tårgas och batonger av polisen under demonstrationerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons