Annons
Nyheter

Dödsfall bland oligarker: "Ingen slump"

Ännu en rysk oligark har hittats död under gåtfulla omständigheter, i sin egen pool utanför S:t Petersburg. Fallet är det sjätte i raden av liknande i år.
Det är ingen slump, enligt exilryssen och affärsmannen German Gorbuntsov och den amerikanske finansmannen Bill Browder.
Ryssland • Publicerad 9 juli 2022
En nöjd rysk president Vladimir Putin deltar virtuellt på Bric-mötet i juni. Arkivbild.
En nöjd rysk president Vladimir Putin deltar virtuellt på Bric-mötet i juni. Arkivbild.Foto: Michail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP/TT
Finansmannen Bill Browder, med ett förflutet som världsledande investerare i Ryssland. Arkivbild.
Finansmannen Bill Browder, med ett förflutet som världsledande investerare i Ryssland. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Jurij Voronov, 61, hittades flytande i sin pool med ett skotthål i huvudet i måndags, skriver Newsweek. Voronov var grundare och vd för transport och logistikföretaget Astra-Shipping, som hade lönsamma kontrakt med energijätten Gazprom i Arktis.

Enligt preliminära uppgifter från brottsutredningen sköts han på nära håll och hade varit död i 14 timmar innan kroppen hittades. Hans fru uppger att han kort före händelsen grälat med en affärspartner om pengar.

Annons

Fallet är det sjätte sedan januari 2022 bland förmögna, mäktiga ryssar. Flera av dem har haft koppling till Gazprom. Fallen har väckt spekulationer kring om det rör sig om mord, maskerade till självmord.

Flera chefer döda

I januari hittades Gazprom-chefen Leonid Shulman, 60, död i badrummet i sitt fritidshus i S:t Petersburgstrakten. Bredvid honom låg ett meddelande som polisen antog var ett avskedsbrev.

I samma by hittades den 25 februari ytterligare en hög chef på Gazprom Alexander Tjuljakov död, även han i sitt fritidshus.

Den 18 april hittades Vladislav Avajev, tidigare vice ordförande för Gazprombank, död tillsammans med sin fru och dotter i familjens lyxlägenhet i Moskva.

Bara dagen därpå återfanns kropparna av gaskompaniet Novateks tidigare toppchef Sergej Protosenja, hans fru och 18-åriga dotter. De hittades döda i en hyrd villa i den spanska turistorten Lloret de Mar i Katalonien.

"Ingen slump"

Varken den amerikanske finansmannen Bill Browder, som tidigare varit en stor investerare i Ryssland, eller ryske affärsmannen German Gorbuntsov som lever i exil i Storbritannien tror på självmord och slumpen.

Gorbuntsov sköts själv ned i ett mordförsök i London 2012 men överlevde.

– En lejd mördare använder sig av sin egen metod när han får order att ta en familj av daga. Metoderna är liknande men med små skillnader – en yxa här, ett skjutvapen där. Resultatet är det samma, de dör.

– Det är inte slump. Det är inte självmord, säger han i den nya dokumentären "Secrets of the Oligarch Wives".

Slåss om pengarna

Bill Browder säger i samma dokumentär att västs sanktioner mot Ryssland kan ha spelat en roll. Samtliga dödsfall utom ett har inträffat efter att Ryssland anföll Ukraina den 24 februari.

Annons

– Det verkar som om kakan har krympt efter det att sanktionerna mot Ryssland infördes. Så nu har vi en bunt personer som slåss om mindre pengar. Och alltid när det finns begränsade resurser och mycket mäktiga människor, börjar några mördas.

Även en pensionerad före detta hög rysk tjänsteman med band till president Vladimir Putin, 53-årige Vadim Zimin, hittades skjuten i förra veckan. Zimin, som brukade vara den som bar portföljen med Putins kärnvapenkoder, hittades i en blodpöl i sitt hem nära Moskva.

Han skadades allvarligt och hamnade i koma, rapporterade tidningen Moskovsky Komsomolets.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons