Annons
Nyheter

Dödssiffran stiger efter paradskjutning

Ytterligare en person har avlidit efter masskjutningen vid en parad under nationaldagsfirandet i en Chicagoförort i USA. Därmed har totalt sju personer dödats i dådet.
USA • Publicerad 6 juli 2022
Människor flydde i panik när skottlossningen började under paraden på måndagsförmiddagen, lokal tid.
Människor flydde i panik när skottlossningen började under paraden på måndagsförmiddagen, lokal tid.Foto: Ashlee Rezin/Chicago Sun-Times/AP/TT

Den 21-årige man som gripits misstänkt för massakern har på tisdagen delgivits misstanke om sju fall av mord. Åklagare Eric Rinehart uppger att fler brottsrubriceringar kommer att tillkomma gällande övriga offer.

Över 35 personer skadades i attacken.

Annons

Om mannen döms väntar livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning, enligt åklagaren.

Tros ha agerat ensam

Över 70 skott avlossades när en gärningsman öppnade eld mot paraden från ett tak i Highland Park i måndags. Han använde enligt polisen ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15, som blivit ökänt för att användas vid masskjutningar.

Den misstänkte mannen greps några timmar senare. Motivet är oklart, men polisen uppger att han agerat ensam och att inget tyder på religiös eller rasistisk koppling. Snarare valdes offren ut slumpmässigt.

Mannen beskrivs som tystlåten och introvert. Men på internet visade han upp en annan sida. Bland annat spelade han in musik och videos med våld och referenser till andra massmord.

Beslagtog knivar

21-åringen är ostraffad sedan tidigare men till viss del känd av polisen. Enligt polisens talesperson Christopher Covelli ryckte polisen ut till hans hem i september 2019. En familjemedlem hade larmat om att han hade hotat att "döda alla" där.

Vid tillfället beslagtogs 16 knivar, en dolk och ett svärd men poliserna hittade inga skjutvapen.

Geväret som användes i måndags hade 21-åringen köpt på laglig väg under det gångna året. Sammanlagt har polisen hittat fem lagliga skjutvapen i mannens ägo. Vapenlicensen fick han i december 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons