Annons
Nyheter

Tre döms för hedersmord – alla parter överklagar

Injagad på en buss och utan möjlighet att fly fick den 20-årige mannen ta emot närmare 100 knivhugg.
Nu fälls en man och hans två minderåriga söner för hedersmordet i centrala Kiruna i somras – men både försvarare och åklagare tänker överklaga.
Brott • Publicerad 11 december 2020
Den 20-årige mannen höggs ihjäl på en buss i centrala Kiruna den 15 juli i år.
Den 20-årige mannen höggs ihjäl på en buss i centrala Kiruna den 15 juli i år.Foto: Polisen

Mannen döms till livstids fängelse medan hans söner, 17 och 15 år gamla, får sluten ungdomsvård, meddelar Gällivare tingsrätt.

Enligt domen hade mannen och hans söner väntat på 20-åringen och gett sig på honom när han cyklade hem från jobbet kvällen den 15 juli i år. Offret sprang i från dem och flydde in på en buss, dit de följde efter.

Annons

"I bussen har den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med ett stort antal knivhugg. Alla tre har ansetts delaktiga på ett sådant sätt att de ska dömas för mord", skriver rätten.

Rättsläkaren hittade åtminstone 99 huggskador på 20-åringen.

Sönerna döms även för varsitt fall av övergrepp i rättssak som skett i anslutning till mordet, då de hotat vittnen för att få dem att inte ringa polisen.

"Tydligt hedersmotiv"

Enligt åklagaren fanns ett tydligt hedersmotiv bakom dådet, eftersom mannen hade fått för sig att hans hustru hade en relation med offret, som hon arbetade tillsammans med.

Även tingsrätten slår fast att det varit fråga om ett hedersmotiv. Vittnen har under rättegången talat om att pappan upprepade gånger beskyllt sin hustru för att ha varit otrogen, och kvinnan har på grund av den situation som uppstått flyttat till ett skyddat boende tillsammans med sin yngste son.

Att det är kvinnans påstådda otrohet som varit det stora problemet för mannen framgår även av att mannen tog med sig de två sönerna till polisstationen under våren för att försöka anmäla henne för otrohet.

"Stort övervåld"

De dömda menar att det som skedde på bussen inte har med heder att göra, men pappan har i polisförhör och i samtal med socialtjänsten talat om att familjen tappat heder på grund av den påstådda otroheten. Även sönerna har i förhör talat om heder.

Förutom detta talar även tillvägagångssättet för att det rör sig om ett hedersrelaterat mord, skriver tingsrätten: "Det är familjens manliga medlemmar som utför gärningen, de har planerat gärningen i förväg och den har utförts med ett stort övervåld."

Offrets föräldrar och flickvän får det skadestånd de hade begärt.

Samtliga döms mot sitt nekande.

Alla överklagar

Annons

Straffvärdet för mordet uppgår till fängelse på livstid, anser tingsrätten, men på grund av sin låga ålder får sönerna inte fängelse utan sluten ungdomsvård. 17-åringen får fyra år och 15-åringen får två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Åklagaren hade yrkat på längre straff. För 17-åringen yrkades tio års fängelse och för 15-åringen yrkades fyra års sluten ungdomsvård, vilket är maxstraff för hans ålder.

Åklagarna tänker överklaga till hovrätten och vill att pappan även döms till utvisning samt att straffen för sönerna skärps, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

De tre dömdas advokater tycker tvärtom att tingsrätten varit för sträng och tänker enligt Norrbottens-Kuriren också överklaga.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons