Annons
Nyheter

Misstänkt frias för kvinnomord i Örebro

En kvinna anmäldes försvunnen i Örebro i maj 2018 och fyra dagar senare hittades hon död. Den man som åtalats misstänkt för att ha mördat henne frias nu av tingsrätten.
Brott • Publicerad 6 maj 2020
Polisens tekniker på platsen där kvinnan hittades död i maj 2018. Arkivbild.
Polisens tekniker på platsen där kvinnan hittades död i maj 2018. Arkivbild.Foto: Niklas Lindahl / TT

Åklagarens bevisning, även om den var mycket omfattande, räckte inte för att fälla den åtalade mannen för mord. Åtalet ogillas av Örebro tingsrätt.

Tingsrätten skriver i domen att den kommit fram till att det finns flera luckor i den bevisning som åklagaren presenterat som skulle knyta den misstänkte mannen till den plats där kvinnan dödades.

Annons

– Utredningens robusthet brister. Åklagarna har inte lyckats nå upp till det beviskrav de har i ett sådant här mål. Därför är domstolen tvungen att ogilla åtalet och fria den tilltalade, säger rättens ordförande Björn Lindén.

Delar inte värdering

Åklagaren i målet, Åsa Hiding säger till TT att hon givetvis har en annan uppfattning om utgången men även om rättens syn på bevisningen.

– Vi delar inte deras värdering av bevisen, Vi menar att det fanns tillräckligt för att få en fällande dom, säger hon.

Åsa Hilding har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga den friande domen.

– Det finns självklart med i tanken, det gör det alltid på den här typen av mål. Och man hamnar ofta i hovrätten oavsett utgången i tingsrätten.

Tillhygge saknas

Enligt domen har varken något tillhygge som använts för att döda kvinnan hittats och presenterats som bevis. Inte heller har kvinnans mobiltelefon hittats.

Enligt tingsrätten skulle ett tillhygge som kan knytas till mordet kunna visa bland annat fingeravtryck från gärningspersonen eller andra spår. Om kvinnans mobiltelefon hade anträffats hade troligen fler frågor av teknisk karaktär kunnat utredas. Kanske hade även spår från gärningspersonen säkrats, skriver tingsrätten i domen.

Dna-spår räcker inte

Bland den bevisning som åklagarna presenterade fanns även dna-spår från den misstänkte mannen på kvinnans kläder och även dna-spår från kvinnan som hittats i mannens bostad. Men inte heller detta var tillräcklig bevisning för att mannen skulle fällas för mord.

– Målsägande och den tilltalade hade haft en relation och träffats ganska flitigt. Det kunde inte sägas klart att spåren härrörde från gärningstillfället utan de kunde ha avsatts vid något annat tillfälle, säger Björn Lindén.

Mannens försvarare Christoffer Olsson har ännu inte hunnit läsa hela domen men är inte överraskad att hans klient frias.

Annons

– Resultatet var ju väntat i och med att han var släppt från häktet, säger han.

Förekom tidigt

Kvinnan anmäldes försvunnen den 15 maj 2018 och polisen inledde en förundersökning om misstänkt människorov. Fyra dagar senare hittades hon död.

Den nu friade mannen förekom tidigt i utredningen som misstänkt och han häktades på sannolika skäl den 1 juni 2018. En vecka senare släpptes han dock eftersom misstankarna inte kunnat stärkas.

I slutet av augusti 2019 greps åter mannen och häktades på sannolika skäl och var fram till rättens beslut om frisläppande efter rättegången frihetsberövad.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons