Annons
Nyheter

Manshaus dömd för moskédåd i Norge

Han mördade sin 17-åriga styvsyster och gick till attack mot en moské utanför Oslo. Nu har domen fallit mot norrmannen Philip Manshaus: 21 års så kallad förvaring.
Norge • Publicerad 11 juni 2020
Advokat Unni Fries och Philip Manshaus på plats i samband med torsdagens dom.
Advokat Unni Fries och Philip Manshaus på plats i samband med torsdagens dom.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Den enhälliga domen som lästes upp i Asker og Bærum tingrett innebär att Manshaus måste sitta av minst två tredjedelar, det vill säga minst 14 år i fängelse. Den speciellt norska påföljden förvaring innebär att inlåsningen sedan kan förlängas ett obestämt antal gånger, om brottslingen fortfarande anses farlig – alltså i praktiken ett livstidsstraff.

Domstolen gick på åklagare Johan Øverbergs linje, som bland annat underströk att 22-åringen inte visat någon ånger.

Annons

– Tvärtom. Han försvarar handlingarna. Han skulle kunna ha gjort det igen, sade Øverberg enligt nyhetsbyrån NTB.

Manshaus advokat Unni Fries hade i stället yrkat att Manshaus skulle frikännas, med argumentet att det råder tvivel om hans tillräknelighet. Alternativet hade då varit psykiatrisk vård, men så blev det alltså inte.

Trygghet i gungning

22-årige Manshaus själv har under rättegången alltså erkänt handlingarna, men förnekat att de är brottsliga. Han försöker förklara sig med att han agerat i nödvärn och som en del i en motståndskamp. Men han är uppenbart medveten om att samhället ser det annorlunda.

– Jag inbillar mig inte att jag frikänns. Jag väntar mig en fällande dom och ett hårt straff, sade han i tingsrätten.

Det var den 10 augusti förra året som han mördade sin 17-åriga styvsyster i deras hem, och sedan gick till attack mot al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo.

– De här handlingarna sätter tryggheten vi ska ha i Norge, oavsett tro eller etnicitet, i gungning, sade Øverberg i sitt anförande i tingsrätten i maj.

Attacken mot al-Noor Islamic Centre blev dock ett fiasko ur Manshaus synvinkel – moskébesökare övermannade honom innan någon hann skadas. I förhör har högerextremisten sagt att han hade för avsikt att döda så många som möjligt.

I en video som Manshaus spelade in i bilen på väg till moskén syns han sjunga. När han kommer fram och upptäcker att parkeringsplatsen är tom utbrister han dock "fan, det är ju ingen här!". Därefter följer dramatiska scener då han öppnar eld och folk börjar skrika, innan han blir övermannad.

Kontakt med nazister

Manshaus hade även andra planer, enligt papper som hittades på hans säng och som tidningen Nettavisen har fått tillgång till. Bland annat ville han köra in i fotgängare i den invandrartäta Oslostadsdelen Grønland.

Före dådet hade Manshaus varit i kontakt med Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), den nynazistiska organisation som i Sverige går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR). DNM antas inte ha varit inblandat i planerna, men en tidigare medlem i gruppen kallades som vittne i rättegången.

Fakta: Dömd till förvaring

Rättegången mot Philip Manshaus hölls i Asker og Bærum tingrett i Sandvika, väster om centrala Oslo, 7–26 maj. På grund av coronaviruset hölls den delvis via videolänk, men Manshaus själv och flera andra huvudaktörer var på plats.

Manshaus har sinnesundersökts och klassats som tillräknelig, vilket innebär klartecken för fängelse och förvaring.

Det sistnämnda är en speciell påföljd i Norge, som innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället. Exempelvis Anders Behring Breivik, som begick terrordåden i Oslo och på Utøya 2011, är dömd till förvaring.

Källa: NTB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons