Annons
Nyheter

Domare: Trump skyldig, tillstånd dras in

USA:s förre president Donald Trump är skyldig till bedrägeri, slår en domare i ett civilrättsligt mål fast. Domaren beordrar att tillstånden för ett antal av Trumps företag dras in i delstaten New York.
Trump själv tillbakavisar beslutet som "horribelt", och vill överklaga.
USA • Publicerad 27 september 2023
USA:s förre president Donald Trump. Bild från i måndags.
USA:s förre president Donald Trump. Bild från i måndags.Foto: Artie Walker/AP/TT

Domaren Arthur Engoron anser det bevisat att Trump genom att skryta och direkt ljuga om sina tillgångar kunde få förmånliga avtal, lägre räntor på lån och lägre försäkringspremier för sina företag.

Enligt domaren har Trump och hans medhjälpare blåst upp sina tillgångar med flera miljarder dollar.

"Fantasivärld"

Annons

I det 35 sidor långa beslutet skriver Engoron att de svarande målat upp "en fantasivärld" där de bland annat kraftigt överdrivit värdet på familjen Trumps fastigheter. Expresidentens hus Mar-a-Lago i Florida påstods till exempel vara värt 739 miljoner dollar, eller 8,1 miljarder kronor. Det är mer än tio gånger det verkliga värdet.

Förutom expresidenten nämns även sönerna Donald Trump den yngre och Eric Trump samt företagsgruppen Trump Organizations finanschef Allen Weisselberg och vd:n Jeff McConney i beslutet.

Trump delar föga förvånande inte domarens slutsatser.

"Mina medborgerliga rättigheter har kränkts och en appellationsdomstol måste, oavsett om den är statlig eller federal, upphäva detta horribla, anti-amerikanska beslut", skriver Trump i ett inlägg på sin egen medieplattform Truth Social och fortsätter:

"En väldigt sorglig dag för New Yorks rättssystem!".

Trumps juridiska ombud meddelade kort efter beslutet tillkännagivits att man kommer att överklaga.

Vill se miljardböter

Domarens beslut kommer bara dagar före det att en rättegång i frågan är tänkt att inledas – på måndag den 2 oktober. Engorons avgörande gäller huvudpunkten i civilmålet, men ytterligare sex punkter återstår, bland annat att Trump ska ha undervärderat tillgångarna för att sänka skatten.

Chefen för delstatens justitiedepartementet, Letitia James, vill se böter på 250 miljoner dollar, motsvarande över 2,7 miljarder kronor, för Donald Trump. Hon vill också att Trumps familj stoppas "från att driva New York-affärer för gott" samt att familjen och Trumps företag hindras från att köpa fastigheter i delstaten i fem år.

När stämningsansökan lämnades in i september i fjol kommenterade Donald Trump upprört beskedet, även den gången via Truth Social. Bland annat anklagade han Letitia James, som är svart, för att vara "rasist".

Rättegången tros pågå fram till december.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Utöver det civilrättsliga mål som ett första utslag nu kommit i har fyra större brottsåtal väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons