Annons
Nyheter

Dömd lämnades isolerad av misstag

Brott • Publicerad 10 juli 2022
En dömd man lämnades av misstag fullständigt isolerad i tio dagar. Arkivbild.
En dömd man lämnades av misstag fullständigt isolerad i tio dagar. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

En man som suttit häktad med restriktioner inför sin rättegång, alltså så gott som helt isolerad från omvärlden, blev kvar på häktet under dessa förutsättningar i tio dagar efter det att han dömts, rapporterar P4 Göteborg.

Domen ska inte ha kommit in i häktets system.

Annons

– När man sitter på anstalt så har man ju en annan tillvaro, man är i och för sig frihetsberövad på fängelset men när man har fulla restriktioner så innebär det att man i princip är helt isolerad från omvärlden, säger Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet, till radion.

Justitieombudsmannen har inlett en utredning mot Kriminalvården efter händelsen.

– Sverige har kritiserats i många internationella sammanhang för hur vi använder häktningssystemet och för hur vi använder restriktioner. När man använder fullständig isolering så är det att likna vid tortyr. Det är otroligt nedbrytande, säger Sebastian Wejedal.

Häktet i Göteborg beklagar det som har hänt och säger att ärendet föll mellan stolarna i flera led på grund av den mänskliga faktorn.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons