Annons
Nyheter

Döms till 18 års fängelse för assistentmord

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, jobbade som personlig assistent. En natt i september förra året tog hon sig in hos en brukare, dödade en kollega som fanns i lägenheten och tog brukarens kontokort.
Nu döms hon till 18 års fängelse för mord.
Brott • Publicerad 5 mars 2021
En kvinna i 40-åldern döms av Vänersborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord på en assistentkollega. Arkivbild.
En kvinna i 40-åldern döms av Vänersborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord på en assistentkollega. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En man i 30-årsåldern som arbetade som personlig assisten hittades död hemma hos en brukare i centrala Trollhättan. Han hade dödats med minst åtta hugg eller stick med en kniv eller ett knivliknande föremål. Polisen fattade snabbt misstanke om att mannen bragts om livet av en kvinnlig kollega. Nu döms hon till 18 års fängelse av Vänersborgs tingsrätt. Åklagaren hade yrkat på livstid.

– Det här brottet ligger i gränslandet mellan livstid och 18 års fängelse. I och med den straffskärpning som inträdde förra året så vet man inte riktigt var gränsen går, säger åklagare Daniel Edsbagge till TT.

Överväger att överklaga

Annons

Han överväger att överklaga domen.

– Det är frågan är om det inte borde underställas ytterligare rättslig prövning.

En övervakningsfilm från en återvinningscentral visar hur kvinnan ses slänga blodiga skor, strumpor och handskar. En rättsteknisk undersökning visar att blodet kom från den mördade mannen. Filmen kom att bli ett avgörande bevis.

– Det gav kvittot på att vi var rätt. Då kunde kvinnan kopplas till brottsplatsen. Då fick hon en förklaringsbörda som hon inte kunde uppfylla, säger åklagaren.

Kvinnan har hela tiden nekat till mordet . Hon har erkänt att hon befunnit sig i lägenheten men hävdar att mordet utfördes av två okända män som tvingat henne att följa med dit. I förhören har hon erkänt att hon under lång tid haft ekonomiska problem på grund av spelmissbruk. På en annan övervakningsfilm ses hon ta ut pengar med hjälp av brukarens stulna kontokort. Ett brott hon erkänt.

Framkallande av fara

Nu döms hon alltså till 18 års fängelse för mord. Hon döms också för framkallande av fara för annan då brukaren i lägenheten utsattes för en stor risk när den assistent som skulle ta hand om henne mördades under sitt arbetspass.

– Det är mycket ovanligt att någon döms för det brottet. Det är en unik detalj, säger Edbagge.

Den avlidnes närstående får skadestånd på sammanlagt omkring en kvarts miljon konor för det lidande de utsatts för genom mordet.

Kvinnan döms också för annan brottslighet som skett vid andra tillfällen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons