1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trumps ex-rådgivare riskerar 20 års fängelse

En jury i USA har fastslagit att president Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone är skyldig till att ha ljugit för kongressen, förhindrat rättvisan och till att ha försökt påverka ett vittne.
Han riskerar att dömas till uppemot 20 års fängelse.
Roger Stone med sin fru Nydia Stone anländer till domstolen i Washington på fredagen.
Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Den nu 67-årige Stone åtalades inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, om Moskvas inblandning i amerikansk inrikespolitik inför presidentvalet 2016.

Stone greps i sitt hem i Florida i januari. Han åtalades sedan för att fem gånger ha uttalat sig lögnaktigt inför representanthusets underrättelseutskott, bland annat om sina kontakter med Wikileaks. Han åtalades också för att ha försökt påverka komikern Randy Credico, som skulle vittna inför kongressen och FBI, samt för förhindrande av rättvisan.

Alla åtalspunkter

Nu har en jury med nio kvinnor och tre män i Washington funnit att Stone är skyldig på alla sju åtalspunkter. Han ska få sitt straff den 6 februari och kan komma att dömas till uppemot 20 års fängelse.

Den politiske konsulten Stone inledde sin karriär som fixare åt president Richard Nixon, som avgick 1974 inför hot om riksrätt. Stone är bland mycket annat känd för att ha Nixons ansikte tatuerat på ryggen.

Roger Stone jobbade under en tid med Trumps satsning på Vita huset inför valet 2016 men slutade i augusti 2015. Han fortsatte dock att på olika sätt stödja Trumps kampanj.

Trump till attack

Stone har sagt att åtalet mot honom är politiskt motiverat. Enligt vissa bedömare kan domen nu komma att skada Trump, som redan är ansatt av riksrättsförhören i kongressen, inför nästa års val.

Trump attackerade också domen omedelbart på Twitter. Han antyder att en lång rad andra politiska motståndare och före detta medarbetare – liksom även Mueller själv – också ljugit. Uppvisar domen mot Stone en "dubbelmoral som aldrig tidigare skådats i vårt Lands historia?" frågar sig Trump.

Läs mer

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Sport

Sabovic: ”Visste att vi skulle slå dem”

Tog historik seger mot BK Häcken – tvåa i allsvenskan

Allsvenskan

Mjällby höll undan – vann mot Häcken

Läs Blekingesports direktrapportering i efterhand

Sport

Anton Nilsson: ”Känslorna brann i KDFF, det syntes och det hördes.”

”Ett kvitto på vad som komma skall”

Kristianstad

Stort antal döda änder i centrala Kristianstad

Den märkliga upptäckten gjordes mitt i natten.

Brott

Brott: En till sjukhus efter grov misshandel – hade stickskada i bröstet

Hittades i trappuppgång