Annons
Nyheter

Drogrelaterade avrättningar tredubblade i Iran

Antalet drogrelaterade avrättningar i Iran har ökat stort i år jämfört med förra året, rapporterar Amnesty. Tre gånger så många har avrättats i år jämfört med förra året.
Iran • Publicerad 2 juni 2023
Iranska polismän står runt en snara där en man ska hängas. Arkivbild.
Iranska polismän står runt en snara där en man ska hängas. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Amnesty international uppgav på fredagen att hängningarna av personer som anklagats för drogrelaterade brott sker i en "skamlös" takt i Iran.

Enligt Amnesty har minst 173 personer som dömts för drogrelaterade brott hängts i år "efter systematiskt orättvisa rättegångar". Antalet hängda är nästan tre gånger fler än motsvarande tid förra året.

Annons

De drogrelaterade avrättningarna utgör två tredjedelar av det totala antalet avrättningar i landet under årets fem första månader. Enigt Amnesty är de flesta av de dödade "marginaliserade personer från fattig bakgrund".

Mer än 20 procent av de avrättade tillhörde den etniska minoriteten balucher, trots att balucher enligt Amnesty endast utgör fem procent av landets befolkning.

Antalet avrättningar i Iran minskade efter 2017 då en ändring i landets anti-narkotikalagar skulle minska användandet av dödsstraff för drogrelaterade brott.

Men oppositionella hävdar nu att Iran avrättar människor oavsett brott för att ingjuta fruktan hos befolkningen och därmed kväsa de protesters som förekommer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons