Annons
Nyheter

Finlands försvarsutskott: Nato-medlemskap bäst

Försvarsutskottet i Finland slår fast att ett finländskt medlemskap i Nato är det bästa alternativet för landet ur säkerhetssynpunkt.
Finland • Publicerad 10 maj 2022
Finlands statsminister Sanna Marin väntas lämna besked om Natomedlemskap på torsdag. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin väntas lämna besked om Natomedlemskap på torsdag. Arkivbild.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Utskottet anser att ett finskt medlemskap i Nato märkbart skulle försvåra för Ryssland att attackera landet.

– Finland bör ansluta sig till Nato för att maximera sin egen säkerhet och förmåga att försvara landet, säger försvarsutskottets ordförande Petteri Orpo, enligt Helsingin Sanomat.

Annons

Utskottet säger att man vill söka medlemskap utan några reservationer eller villkor. Utskottets motivering lyder:

"Finland har ett omfattande bilateralt och multilateralt försvarssamarbete, men ingen av de här samarbetsformerna innehåller några säkerhetsgarantier. Utifrån ett försvarsplanerande perspektiv är det också oklart hurdan hjälp Finland kunde få i en krissituation. Avsaknaden av säkerhetsgarantier är också det mest centrala problemet med EU:s gemensamma försvarsklausul".

Besked på torsdag

Försvarsutskottet är ett av tio riksdagsutskott som lämnar ett utlåtande till utrikesutskottet i frågan om Nato. De ska sedan sammanställa ett betänkande, som ska vara färdigt i nästa vecka.

Samtidigt uppges nu att Finlands statsminister Sanna Marin kommer att ge besked om sin syn på ett medlemskap i Nato redan den 12 maj, enligt tidningen Iltalehti.

Tidigare har sagts att hon ska ge sitt besked senast den 14 maj, när Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige.

Enligt Iltalehtis källor kommer beskedet dock att lämnas samma dag som president Niinistö lämnar sitt besked.

"Högst sannolikt"

Var och när detta kommer att ske är inte bestämt ännu men sannolikt lämnar Marin sitt besked strax efter presidentens uttalande, skriver Iltalehti.

Enligt Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen är det "högst sannolikt" att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

– Ryssland har anfallit Ukraina. Det är vår nya verklighet och det är hög tid för ett Nato-medlemskap, säger hon i en intervju i tisdagens Helsingin Sanomat.

Även en rekordstor del av finländarna är för ett medlemskap. Enligt en enkät från Yle stöder 76 procent av de tillfrågade ett medlemskap i Nato. I den förra mätningen i mars låg stödet på drygt 60 procent.

Annons

Så går Finland vidare i processen

Formellt är det president Sauli Niinistö som tillsammans med det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet fattar beslut om en eventuell ansökan.

Utrikesutskottet ska vara färdig med sitt betänkande i Natofrågan i nästa vecka.

Niinistö väntas uttala sig i frågan senast på torsdag.

Statsminister Sanna Marin uppges uttala sig i nära anslutning till presidentens besked på torsdag.

På lördag har de finska Socialdemokraterna partifullmäktigemöte för att meddela vad de tycker om Nato.

Enligt uppgifter i finsk media kommer presidenten och regeringen bara dagar senare meddela att Finland kommer att ansöka om medlemskap.

Den 17 till 18 maj är president Niinistö på statsbesök i Sverige. Många tror att både Finland och Sverige meddelar sina beslut före besöket.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons