Annons
Nyheter

Svår dykolycka – en död och en saknas

Något gick fel när tre män dök i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla och två av dykarna hamnade i nödläge. En av dykarna omkom medan den andre saknas.
Olyckor • Publicerad 10 juli 2022
En stor räddningsinsats med bland annat helikopter pågick utanför Uddevalla under söndagen. En dykare omkom. Arkivbild.
En stor räddningsinsats med bland annat helikopter pågick utanför Uddevalla under söndagen. En dykare omkom. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sjöräddningen satte på söndagen i gång ett stort räddningsarbete med hjälp av Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet.

– En av dykarna hittades i kritiskt tillstånd i vattenbrynet en bit från dykplatsen. Den andre saknas fortfarande, sade sjöräddningsledare Lina Buurstra till TT tidigare på dagen.

Annons

Mannen som hittades fördes till sjukhus men förklarades senare död. Det rör sig om en dansk medborgare i 55-årsåldern.

– De andra två är svenskar. Den saknade mannen är född 1974, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Det var den tredje dykaren som kom upp och slog larm om att något gått fel och att hans två vänner var kvar i djupet. De tre männen hade varit nere på 90 meters djup.

Larmet kom klockan 14.45 och man sökte under söndagseftermiddagen med stora resurser efter den saknade dykaren, bland annat med helikopter och dykare.

Strax efter klockan 18 meddelade sjöräddningen att man avbrutit det aktiva sökandet efter den försvunne dykaren. Ärendet har tagits över av polisen.

– Vi har haft personal på plats men patrullen har nu lämnat. Vi ska sammanställa all information och sedan ta beslut om hur vi ska gå vidare. Vi kommer att höra alla inblandade. Vi har ännu inte tagit ställning till om det begåtts något brott, säger Magnus Schildt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons