Annons
Nyheter

Dyster jobbprognos – Sverige i Europabotten

Slovakien, Spanien, Storbritannien – och Sverige. Det är länderna med de allra svagaste sysselsättningsprognoserna enligt bemanningsföretaget Manpower.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2020
Sveriges arbetsmarknad kommer att påverkas kraftigt. Arkivbild.
Sveriges arbetsmarknad kommer att påverkas kraftigt. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Svenska arbetsgivare väntar sig en drastiskt minskad efterfrågan på arbetskraft under årets tredje kvartal. Sysselsättningstrenden ligger enligt undersökningen på minus 12 procent i Sverige, en minskning på årsbasis med hela 22 procent.

"Det är ett allvarligt läge vi befinner oss i och den pågående coronapandemin innebär en stor osäkerhet hos arbetsgivare. Hastigheten i nedgången är anmärkningsvärd, inte ens under finanskrisen 2008–2009 gick nedgången lika fort", säger bolagets vd Mikael Jansson i ett pressmeddelande.

Annons

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare i 44 länder och i Sverige har drygt 400 intervjuer genomförts.

Sveriges siffra är nu lika svag som Spaniens och Storbritanniens, länder som båda drabbats hårt av coronapandemin. Allra tyngst är det dock för Slovakien med minus 15 procent.

Mätningen utfördes under perioden 15–28 april.

"Prognoserna är såklart osäkra men kan ses som en temperaturmätare. Det står dock klart att arbetsmarknaden påverkas kraftigt. Framförallt är det de som redan står långt från arbetsmarknaden som kommer att behöva hjälp med bland annat utbildning och matchning", säger Mikael Jansson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons