Annons
Nyheter

Dyster prognos inför avtalsrörelsen

Arbetsgivarna varnade redan i början av sommaren för en ovanligt tuff avtalsrörelse i vinter.
Sedan dess har prognosen blivit ännu dystrare.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
Jonas Hagelqvist, vd Ikem, och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, ger på nytt en dyster prognos inför avtalsrörelsen.
Jonas Hagelqvist, vd Ikem, och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, ger på nytt en dyster prognos inför avtalsrörelsen.Foto: Adam Ihse/TT

Industriavtalet brukar ses som riktmärke för resten av arbetsmarknaden.

Arbetsgivarsidan har dock redan tidigare förvarnat om att förhandlingsutrymmet kommer att vara relativt litet när diskussionerna drar i gång efter årsskiftet.

Annons

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, upprepar nu varningen.

– Det ser ut att bli en enormt stor osäkerhet för företagen framåt, säger han vid en pressträff.

"Inne i lågkonjunktur"

Bland annat oroar nedgången i produktiviteten, att pandemin fortfarande påverkar och de höga elpriserna som bland annat fått flera pappersbruk att stoppa produktionen.

– Man kan ju tycka att vi från arbetsgivarsidan hela tiden vill prata om hur illa saker är och varna om saker, säger Per Hidesten.

– Men jag tycker ändå att vi har varnat för den här oerhört osäkra situationen med elförsörjningen och nu har vi ju hamnat i den här situationen.

Jonas Hagelqvist, vd för Ikem (innovations- och kemiindustrierna), har samma budskap.

– Vi ser det som att vi är inne i en lågkonjunktur redan nu, säger han.

– Det finns inget i korten som talar för att ekonomin kommer att se bättre ut när vi inleder förhandlingarna efter årsskiftet, snarare tvärtom.

"Tufft för alla"

Industriavtalet, som ska vara på plats senast den 31 mars 2023, väntas bli vägvisande när totalt cirka 450 kollektivavtalen som ska omförhandlas nästa år.

Var det så kallade märket – nivån på löneåkningarna – kommer att hamna är dock för tidigt att spekulera i enligt arbetsgivarna.

Annons

– Det är över ett halvår kvar, så det är omöjligt att säga, säger Jonas Hagelqvist.

TT: Samtidigt ökar kostnaderna även för era anställda, med höjda bränslepriser, elpriser och så vidare. Vad kan ni säga till dem?

– Vi är väl medvetna om det, och ser att det är tufft för alla och att kostnaderna ökar, säger Jonas Hagelqvist.

– Men våra företag måste få en nivå som gör att de kan leva och frodas och utvecklas i Sverige oaktat det. Om det inte blir så, då kommer vi att tappa jobb i stället. Det gäller ta träffa rätt nivå. Sedan har vi förståelse för att det är tufft för många människor.

Fakta: Industriavtalet

Industriavtalet, som är ett samarbetsavtal mellan facken och arbetsgivarna i industrin, undertecknades 18 mars 1997.

Industriavtalet bygger på att parterna, fack och arbetsgivare, inom den konkurrensutsatta exportindustrin bestämmer löneutrymmet, det så kallade märket, vilket sedan har kommit att bli norm på resten av arbetsmarknaden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons