Annons
Nyheter

Lagarde levererar mer pandemistöd

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, öser på med mer stödköp sedan eurozonen tvärnitat för andra gången i coronakrisen.
ECB:s program för pandemistöd förlängs och utökas med 500 miljarder euro.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2020
Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, slår till med mer stödköp för att hantera coronakrisen. Arkivbild
Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, slår till med mer stödköp för att hantera coronakrisen. ArkivbildFoto: Hannibal Hanschke AP/TT

Eurozonens bruttonationalprodukt (BNP) beräknas krympa med 2,2 procent i fjärde kvartalet, enligt en ny prognos från ECB.

Samtidigt sänker ECB sin tillväxtprognos för 2021. Återhämtningen har förskjutits framåt i tiden till följd av ökad smittspridning och nya nedstängningar.

Inflationen nedslående låg

Annons

Arbetslöshet och inkomstbortfall i kombination med ett exceptionellt högt mått av osäkerhet kring pandemins framtida utveckling påverkar samtidigt både konsumtion och företagsinvesteringar negativt, enligt Christine Lagarde.

– Inflationen är nedslående låg. Den har varit negativ de senaste tre månaderna och är nu återigen på minus 0,3 procent, säger hon samtidigt på en presskonferens efter räntebeskedet.

Förutom lägre energipriser bidrar bland annat en starkare euro att inflationen hamnar så lågt.

– Vi har inga riktmärken för valutakurser. Men det är tydligt att kurserna, och då särskilt eurons förstärkning, spelar en viktig roll och utgör en faktor som trycker ned priserna, säger Lagarde.

Räntorna på både två- och tioåriga statsobligationer stiger efter beskedet om mer stödköp från ECB. Samtidigt stärks euron stärks något mot dollarn.

Det råder fortsatt stor osäkerhet kring pandemins utveckling och när vaccinationer mot covid-19 kan börja rullas ut på bred front, varnar ECB i samband med beskedet.

Programmet förlängs

Beslutet, som låg i linje med marknadens förväntningar, innebär att ECB skjuter till 500 miljarder euro i form av stödköp inom ramen för programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Totalt utökas PEPP i och med detta till 1 850 miljarder euro (motsvarande 19 000 miljarder kronor).

Programmet förlängs även till åtminstone mars 2022.

ECB flaggar också för att planen är att återinvestera med nya stödköp inom ramen för PEPP för att ersätta obligationer i portföljen som förfaller åtminstone i två år till.

Fler parter kommer även få tillgång till likviditetslån från ECB, så kallade TLTRO III-lån, samtidigt som detta program förlängs till juni 2022. ECB lägger även in tre nya omgångar likviditetslån under andra halvåret 2021.

Smittspridning och nedstängningar

Annons

Som väntat avstår dock ECB från att sänka styrräntan från noll och den viktiga insättningsräntan på minus 0,50 procent lämnas också oförändrad.

De utökade stödköpen och likviditetslånen presenteras av ECB sedan eurozonen för andra gången under covid-19-pandemin tvärnitat, med krympande BNP.

Samtidigt hotar ett nytt ekonomiskt bakslag vid nyår, då Storbritannien fullföljer brexit och lämnar den inre marknaden.

Om det inte finns något handelsavtal på plats då drabbas den omfattande handeln mellan eurozonen och Storbritannien av tullar och andra gränshinder.

Fakta: Svagare återhämtning än väntat

Eurozonens bruttonationalprodukt (BNP) beräknas krympa med 2,2 procent i fjärde kvartalet, enligt en ny prognos från ECB. Detta beräknas i sin tur resultera i en BNP-minskning för helåret 2020 på 7,3 procent.

Detta är trots den oväntade nedgången i fjärde kvartalet en något mindre nedgång än det BNP-ras på 8 procent för 2020 som ECB hade som prognos i september.

Återhämtningen väntas samtidigt förskjutas och gå trögare än väntat. BNP-ökningen 2021 beräknas till 3,9 procent, mot 5 procent i septemberprognosen.

För 2022 höjer dock ECB tillväxtprognosen till 4,2 procent, mot 3,2 procent i september. För 2023 ligger prognosen samtidigt på en tillväxt på 2,1 procent.

Källa: ECB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons