Annons
Nyheter

Efter dödsfall – legionellafynd på äldreboende

Vård • Publicerad 12 april 2022
Legionellabakterier har upptäckts i flera lägenheter på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg. Arkivbild.
Legionellabakterier har upptäckts i flera lägenheter på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I mars upptäcktes legionellabakterier i en lägenhet på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg. Upptäckten gjordes efter att hyresgästen blivit sjuk och avlidit i mitten av mars. Personen konstaterades då vara infekterad av legionella.

Efter dödsfallet har stickprover tagits från fler lägenheter på samma boende. Svaren visade att det fanns legionellabakterier i fem av åtta provtagna duschar.

Annons

"När vi fick de preliminära svaren på proverna satte vi med en gång in ytterligare åtgärder. Vi arbetar parallellt med utredningen att skyndsamt få duschvattnet tjänligt igen", säger Ulf Krüger, chef för lokalförvaltningens fastighetsavdelning i ett pressmeddelande.

Flera åtgärder har nu vidtagits för att få bort legionellabakterierna, enligt Göteborgs stad. Bland annat har alla duschmunstycken och slangar bytts, snabbkopplingar har installerats och nya rutiner har tagits fram för att motverka framtida smitta.

Inga andra hyresgäster uppvisar symptom på infektion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons