Annons
Nyheter

Efter skalvet: Hamn i lågor

En massiv brand rasar i en av Turkiets största hamnstäder efter gårdagens stora jordbävning. Söndervälta containrar står i lågor och kastar svart rök högt i skyn.
Turkiet • Publicerad 7 februari 2023
Hamnen i turkiska Iskenderun har drabbats av en kraftig containerbrand efter gårdagens jordbävning.
Hamnen i turkiska Iskenderun har drabbats av en kraftig containerbrand efter gårdagens jordbävning.Foto: Murat Sengul/Anadolu/AP/TT
Hamnstaden Iskenderun, ett 30-tal mil från de hittills värsta skalvens epicentrum, har fått stora skador på sin infrastruktur.
Hamnstaden Iskenderun, ett 30-tal mil från de hittills värsta skalvens epicentrum, har fått stora skador på sin infrastruktur.Foto: Serdar Ozsoy/Dep/AP/TT

Jordbävningen som drabbade södra Turkiet under gårdagen har krävt minst 5 000 människors liv. Dödssiffran förväntas stiga i takt med att rasmassorna i många städer undersöks.

Skalvet orsakade även stor skada på mycket av infrastrukturen i regionen. I hamnstaden Iskenderun, över 30 mil från de värsta skalvens epicentrum, har containrar välts omkull likt plockepinn och fattat eld. Flera korta videor på sociala medier gör gällande att branden rasat i över ett dygn. Bilder visar också hur en rejält tjock svart plym höjer sig från platsen.

Annons

Även mer centrala delar av staden har fått se byggnader rasa och räddningsarbete pågår.

Iskenderun ligger vid Medelhavets östra del, nära den syriska gränsen. Staden är hem för närmare 200 000 invånare.

Branden tvingar företag att hitta andra vägar för att frakta vidare varor, enligt brittiska The Guardian som hänvisar till nyhetsbyrån Reuters. Danska fraktjätten Maersk säger till Reuters att alla transporter som är ute behöver ledas om till annan hamn. Enligt Maersk är det oklart när hamnen åter kan vara i fullt bruk.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons