Annons
Nyheter

Egen tillverkning löser sjukhusets skyddsbrist

När det inte gick att hitta sjukvårdsutrustning att köpa tittade Södersjukhuset i Stockholm på en mängd olika lösningar. Valet föll på att börja tillverka utrustningen själva.
Nu skapar volontärer 500 förkläden om dagen och konceptet är på väg att exporteras till Brasilien och Portugal.
Coronavirus • Publicerad 8 april 2020
Både personal på sjukhuset och volontärer arbetar för att tillverka förkläden som vårdpersonalen ska använda.
Både personal på sjukhuset och volontärer arbetar för att tillverka förkläden som vårdpersonalen ska använda.Foto: Anders Wiklund/TT
Varje förkläde förses med en lapp med ett uppmuntrande budskap.
Varje förkläde förses med en lapp med ett uppmuntrande budskap.Foto: Anders Wiklund/TT
Jenny Gannholm Jonasson studerar medicin till vardags men rycker nu in och arbetar på Södersjukhuset.
Jenny Gannholm Jonasson studerar medicin till vardags men rycker nu in och arbetar på Södersjukhuset.Foto: Anders Wiklund/TT

Det som till vardags är personalgymmet på Södersjukhuset i Stockholm är fyllt av småprat och lugn bakgrundsmusik. Men på pingisbordet mitt i salen finns inte något nät utan stora sjok av tunn, genomskinlig plast. Ett femtontal volontärer arbetar med att ta plasten från en rulle och göra om den till förkläden som vårdpersonalen ska använda när de möter patienter på akutmottagningen.

Idén kläcktes för ett par veckor sedan, när sjukhuset insåg att det inte gick att få tag på den mängd utrustning som behövdes.

Annons

– Förkläden började ta slut, vi letade och letade men allt vi kunde hitta var uppköpt. Det gick inte att få tag på skyddsutrustning helt enkelt, säger Sebastian Törnfeldt som arbetar med innovation på Södersjukhuset.

500 förkläden

Lösningen blev alltså att tillverka egna. För en vecka sedan ställde sig Sebastian Törnfeldt med sina kollegor och klippte och formade det första förklädet. Sedan var det personal på Södersjukhuset vars ordinarie arbete tillfälligt låg nere som började arbeta med förklädena.

På måndagen var det mestadels volontärer som arbetade i det omgjorda gymmet, tillsammans med några personer från Södersjukhuset. Totalt hade det första skiftet, som jobbar från morgonen till klockan 15, lyckats få ihop 500 färdiga förkläden.

En av dem som bidrog var Jenny Gannholm Jonasson, som till vardags studerar medicin.

– Jag såg om detta på nätet och tänkte att jag ville bidra, så jag sökte och blev utvald. Det här är första passet men jag ska vara här hela veckan, säger hon.

Samma kvalitet

Vid olika stationer tas först tunn plastfilm på en rulle isär för att sedan klippas, formas och häftas ihop till ett förkläde med långa ärmar. Slutligen rullas det ihop till en några centimeter lång rulle. På rullarna, som sedan tas upp till sjukhuspersonalen, fästs en lapp med ett uppmuntrande budskap av typen “kämpa, ni gör ett bra jobb”.

– Det började med att en person spontant fäste lappar på förklädena. Nu har vi rationaliserat det och kopierat upp lappar, säger Maria Stockhaus som arbetar med innovation på Södersjukhuset.

Enligt Södersjukhuset är de egentillverkade förklädena av samma kvalitet som de förkläden som används till vardags. På ett liknande sätt tillverkar sjukhuset också egna visir.

Tar fram mallar

Både egenproduktionen av visir och förkläden håller på att spridas till andra vårdinrättningar.

– Vi har blivit kontaktade av flera andra sjukhus, vårdcentraler och regioner, i Sverige, Brasilien och Portugal. De har samma problem och nu håller vi på att ta fram instruktioner, mallar och filmklipp som visar hur man tillverkar egna förkläden, säger Maria Stockhaus.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons