Annons
Nyheter

Elev hotade skjuta alla på sin skola

Brott • Publicerad 12 juni 2020
Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.
Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Högsta domstolen dömer en gymnasieelev i Karlstad för olaga hot sedan han hotat att skjuta alla på sin skola, rapporterar lokala medier.

Händelsen inträffade under våren 2019. Eleven publicerade ett inlägg på sociala medier om att han skulle komma till skolan och skjuta alla, och att han skulle knivskära de som överlevde. Eleven hävdade i förhör att det rörde sig om ett skämt, rapporterar SVT Värmland.

Annons

Eleven friades i tingsrätten som inte ansåg att publiceringen kunde betraktas som olaga hot eftersom den inte var riktad mot en enskild person. Men hovrätten tyckte annorlunda, och Högsta domstolen instämmer och dömer eleven till 30 timmars samhällstjänst, enligt ett pressmeddelande.

"Den hotfulla texten var skriven på ryska, men en av de som sett den översatte texten och spred den vidare. Innebörden av hotet kom på så sätt till andra elevers och skolpersonals kännedom", skriver HD.

Många av elevens klasskamrater stannade hemma från skolan den dag som eleven syftade på i inlägget, enligt SVT Värmland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons