Annons
Nyheter

Elva personer döms i insiderhärva

Ekonomi • Publicerad 1 juni 2022
Elva personer döms för inblandning i en insiderhärva. Arkivbild.
Elva personer döms för inblandning i en insiderhärva. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Elva personer döms av Stockholms tingsrätt för inblandning i ett insidermål i det börsnoterade bolaget Collector AB.

Två av de huvudåtalade befinns skyldiga till grovt insiderbrott och får fängelse i ett år och sex månader respektive ett år och tre månader. De övriga nio fälls för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden för dessa blir villkorlig dom med böter.

Annons

Brotten begicks under 2018-2020 och innefattar bland annat ett pressmeddelande i januari 2020 om vinstvarning och nyemission, som kraftigt påverkade aktiekursen.

"Tingsrätten har kommit fram till att de åtalade genom insynspersoner har utnyttjat sådan insiderinformation till sin fördel och därigenom gjort stora aktievinster", skriver man i ett pressmeddelande.

Förutom påföljden ska de åtalade även betala tillbaka de aktievinster de har gjort, totalt cirka 2,1 miljoner kronor. De tilltalade ska även själva stå för sina rättegångskostnader.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons