Annons
Nyheter

Embracers vd motiverar köp av Asmodee

Spelföretaget Embracer Group har ingått avtal om att förvärva en fransk, snabbväxande brädspelstillverkare. Priset är cirka 28 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 16 december 2021
Embracers vd Lars Wingefors under pressträffen om köpet av brädspelskoncernen Asmodee.
Embracers vd Lars Wingefors under pressträffen om köpet av brädspelskoncernen Asmodee.Foto: Jessica Gow/TT
Marc Nunes, chef för brädspel på Asmodee, och Stépahne Carville, vd på Asmodee, under pressträffen om köpet av brädspelskoncernen Asmodee.
Marc Nunes, chef för brädspel på Asmodee, och Stépahne Carville, vd på Asmodee, under pressträffen om köpet av brädspelskoncernen Asmodee.Foto: Jessica Gow/TT

– Jag har varit förvånad över den starka tillväxten i brädspel, som jag även sett omkring mig bland familj och vänner, säger Embracers vd Lars Wingefors om förvärvet.

Det Karlstadbaserade spelföretaget Embracer Group är en småspararfavorit: drygt 122 000 svenskar äger aktien på Avanza och Nordnet. De senaste tre åren har företagets B-aktie stigit med nästan 250 procent – men i år har det gått trögt på börsen.

Annons

Det har inte hindrat företaget från att dammsuga marknaden på företag att förvärva. Senast i raden är Asmodee, vars spel "Ticket to ride" är en storsäljare i Sverige.

Snabb tillväxt

Den franska brädspelstillverkaren och distributören Asmodee började som ett hobbyprojekt i källaren i Guyancourt, Frankrike år 1995.

År 2007 hade de försäljningsintäkter på 40 miljoner euro. 2013 var det 110 miljoner euro. År 2018 sålde de för 500 miljoner euro och i år väntas de totala försäljningsintäkterna uppgå till 1,1 miljarder euro, motsvarande 11 miljarder svenska kronor.

– Det viktiga är att bredda portföljen och expandera i flera länder, säger Stéphane Carville, vd på Asmodee, som kommer att sitta kvar som operativ chef för verksamheten efter förvärvet.

Asmodee säljer spel i mer än 50 länder och har etablerat sig på den amerikanska marknaden.

Aggressiv expansion

Embracer Group har vad de kallar nio operativa koncerner (Asmodee inräknat), en bred portfölj av allt från konsolspel till mobilspel, och snart brädspel om affären med Asmodee går helt i lås.

Köpet är villkorat av kommande konsultationer med fackföreningar inom Asmodeekoncernen. Förvärvet kommer betalas med Embracers medel, nya lån och en nyemission. Nyemissionen måste godkännas på en extrainkallad bolagsstämma. Affären väntas slutföras första halvåret 2022.

Köpet motiveras av en breddad portfölj, ökat kassaflöde och vinst per krona. Men också en öppnad dörr mot fler förvärv och möjligheter att växa på brädspelsmarknaden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons