Annons
Nyheter

Misstänkt dubbelmördare erkänner i förhör

Det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping har gäckat polisen i 16 år. Nu har en man erkänt morden i förhör efter det att polisen hittat honom via släktforskningsdatabaser. Mannens dna matchar gärningsmannens.
Brott • Publicerad 9 juni 2020
En person har gripits efter det 16 år gamla mordet. Arkivbild.
En person har gripits efter det 16 år gamla mordet. Arkivbild.Foto: Lasse Hejdenberg/TT
Foto: 
Mössan som mördaren hade på sig vid dubbelmordet.
Mössan som mördaren hade på sig vid dubbelmordet.Foto: Stefan Jerrevång

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i Linköping på tisdagsmorgonen och är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet. Han har erkänt brottet i förhör, uppger hans advokat Johan Ritzer för TT.

– Jag har precis träffat min huvudman i arresten och det har hållits ett förhör. Vad jag kan säga i nuläget är att hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av den här pojken och den här kvinnan, säger Johan Ritzer.

Annons

Advokaten säger att häktningsförhandling ska hållas på onsdagen.

TT: Hur mår din klient?

– Under omständigheterna okej, säger Ritzer.

När dna från mannen testades under tisdagen visade det sig att det överensstämmer med gärningsmannens dna från brottsplatsen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande – vilket gjorde att misstanken stärktes.

Det var strax före klockan 8 på morgonen den 19 oktober 2004 som en pojke gick längs Åsgatan i Linköping. Han var åtta år och på väg till skolan. Plötsligt blev pojken attackerad bakifrån, knivhuggen med stor kraft ett stort antal gånger. Han dog på platsen. Strax därefter blev även en 56-årig kvinna som var på väg till jobbet attackerad. Även hon våldsamt, med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån. Även kvinnan avled.

Från Linköpingstrakten

Gärningsmannen lämnade, förutom kniven, spår i form av blod och hårstrån. I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan hittas senare hans blodiga mössa. Men trots den säkrade bevisningen och stora polisinsatser har brottet inte kunnat lösas.

Mannen som har anhållits kommer från Linköpingstrakten enligt Åklagarmyndigheten. Han hittades med hjälp av släktforskning.

"I ett pilotprojekt har polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en man såsom skäligen misstänkt för morden", skriver Åklagarmyndigheten.

Mannen anhölls först i sin frånvaro på måndagseftermiddagen, och greps sedan i sitt hem i Linköping strax innan klockan sju på tisdagsmorgonen. Gripandet var "odramatiskt och effektivt" enligt Åklagarmyndigheten.

Häktningsförhandling hålls redan på onsdagen i Linköping.

Stor lättnad

Annons

Pappan till åttaåringen berättar för Expressen att beskedet är en stor lättnad för familjen.

– De sade att de hade en gärningsman. Vi är samlade hemma. Det är en stor dag för oss. Det är rättvisans dag.

– Vi har hela tiden trott att den dagen kommer att komma. En dag som ger oss sanningen om mördaren som berövade vår son livet, säger han till tidningen.

Dubbelmordet i Linköping är den största brottsutredningen i svensk historia efter Palmemordet. Bland annat har Riksmordskommissionen hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet och att ta fram en plan för hur den stora mängden tips ska följas upp. Dessutom har amerikanska FBI konsulterats.

I april i fjol meddelade polisen att man efter sökningar i dna-register fått fram ett 30-tal personer som har likheter med gärningsmannens dna. En bearbetning av materialet resulterade i 26 personer, som sedan förhördes.

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004, och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gående, på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, ett stort antal gånger. Han dör där, på den blöta marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet, blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån, förmodligen via en mindre gata och sedan över den på morgonen ganska hårt trafikerade Djurgårdsgatan.

En teori är att han vänder in i parken, till Trädgårdsföreningen, går mellan några hyreshus och sedan korsar Djurgårdsgatan igen, längre ner. Där, i ett tidningsställ utanför Ica, hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck. Kanske trodde mördaren att han slängde sakerna i en papperskorg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons