Annons
Nyheter

En halv miljon gör högskoleprov trots covid

Inte ens pandemin kan stoppa Sydkoreas jättelika högskoleprov. I år deltar nästan en halv miljon ungdomar i provet, som ses som avgörande för framtida karriärer och inkomster.
Sydkorea • Publicerad 3 december 2020
Skärmarna som ska skilja ungdomar åt under provet desinficeras.
Skärmarna som ska skilja ungdomar åt under provet desinficeras.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Evenemanget är så stort i Sydkorea att under hörförståelsedelen får inga flyg starta eller landa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Covid-19 innebar att provdagen flyttades från november till december. Hygienåtgärderna är också omfattande, med genomskinliga skärmar vid alla skolbänkar och obligatoriska munskydd för studenterna.

Annons

– Jag gör det för andra gången, jag vill bara få det gjort, trots farorna med coronavirus, säger 19-årige Jeon Young-Jin i Seoul till Reuters.

Testet kallas Suneung, eller med en engelsk förkortning CSAT, och tas efter motsvarigheten till gymnasiet. Resultaten kan avgöra vem som kommer in på de mest eftertraktade universiteten.

Sydkorea har hittills lyckats hålla covid-19 på internationellt sett låga nivåer, men oroas nu av ökad smittspridning i vad som kallas en tredje våg.

Antalet dödsfall i covid-19 ligger i Sydkorea på ungefär 10 per miljon invånare. I Sverige är samma siffra 660, medan de allra hårdast drabbade länderna har över 1 000 döda per miljon personer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons