Annons
Nyheter

Energisnålare prylar ger ökad användning

Energi • Publicerad 7 mars 2021
När prylarna drar mindre energi använder vi dem mer. Arkivbild.
När prylarna drar mindre energi använder vi dem mer. Arkivbild.Foto: Audun Braastad/NTB/TT

Över hälften av de energibesparingar som effektivare teknik medför äts upp av ökad användning, rapporterar Vetenskapsradion.

Och det är, enligt en forskningsöversikt som publicerats i Renewable and Sustainable Energy Reviews, just när lampor drar mindre el eller bilar drar mindre bränsle som vi använder mer belysning eller kör bilarna längre.

Annons

Fenomenet kallas rekyleffekter och studien har gått igenom 33 olika studier om rekyleffekter i hushållen eller i olika branscher. Minst hälften av energibesparingarna beräknas ätas upp av ökad användning i mer än två tredjedelar av studierna.

Enligt studiens författare bör man ta större hänsyn till rekyleffekter i de klimatmodeller som FN använder och kraftfullare åtgärder behövs för att minska energisektorns klimatpåverkan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons