Annons
Nyheter

Engagemanget för beredskap ökar i Sverige

Svenskarna känner ett ökat ansvar för Sveriges beredskap som en följd av Rysslands invasion av Ukraina, visar en undersökning som beställts av MSB.
Kriget i Ukraina • Publicerad 10 april 2022
Intresset för hemberedskap i form av till exempel bunkring har ökat sedan Rysslands storinvasion av Ukraina. Arkivbild.
Intresset för hemberedskap i form av till exempel bunkring har ökat sedan Rysslands storinvasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Över hälften av de drygt tusen personer som svarat på enkäten känner ett större ansvar för sin egen och sina näras beredskap sedan invasionen den 24 februari.

57 procent tycker att det har blivit viktigare med hemberedskap, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin sajt.

Annons

"Det har kommit många signaler på att engagemanget för Sveriges beredskap har ökat hos allmänheten. Exempelvis har de frivilliga försvarsorganisationerna fått mellan 8 000 och 10 000 nya medlemmar på bara några veckor. Det motsvarar vad de normalt får under ett helt år", säger Christina Andersson, riskkommunikatör på MSB.

Förutom hemberedskap intresserar sig många för exempelvis var det finns skyddsrum.

46 respektive 47 procent av de svarande anser att MSB och Försvarsmakten har givit tillräcklig information om hur kriget påverkar Sverige och hur man själv bör agera. Men endast 13 procent tycker att kommunernas information är tillräcklig.

"Det är viktigt att vi nu fångar upp människors engagemang och ansvarskänsla och erbjuder användbar och konkret information", säger Andersson på MSB:s sajt.

Fakta: Enkät om beredskap

Universitetsutbildade är i högre grad oroade över det försämrade säkerhetspolitiska läget, 56 procent. Bland personer med endast grundskoleutbildning är siffran 28 procent.

Personer med universitetsutbildning känner även i högre grad ett ökat engagemang och ett större ansvar för Sveriges beredskap.

Totalt sett har 66 procent stärkt, eller planerar att stärka, sin hemberedskap, främst genom exempelvis bunkring av mat och vatten.

Enkäten genomfördes av företaget Attityd mellan den 8 och 16 mars. Den besvarades av 1 044 personer mellan 15 och 74 år i en webbaserad panel. Urvalet är i grunden gjort riksrepresentativt på ålder, kön och region.

Källa: MSB.se

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons