Annons

Ovetjkins nya milstolpe – hattrick och 800 mål

Washingtons Alexander Ovetjkin, 37, fortsätter att ösa in mål.
Mot Chicago gjorde ryssen sitt 29:e NHL-hattrick i karriären, och blev på så sätt den tredje spelaren i ligans historia att göra 800 mål.
Ett mål till och han tangerar en av ishockeyns verkligt stora.
Ishockey • Publicerad 14 december 2022
Washingtons Alexander Ovetjkin med de tre puckar som han gjorde mål med.
Washingtons Alexander Ovetjkin med de tre puckar som han gjorde mål med.Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Ovetjkins 798:e NHL-mål kom efter bara 24 sekunder av bortamatchen mot Chicago, som Washington till slut vann med 7–3.

Det 799:e betydde 2–0 drygt åtta minuter in i matchen, och det dröjde sedan till början av den tredje perioden innan Alexander Ovetjkin satte 5–2 för att nå den magiska siffran 800. Då applåderades han till och med av hemmapubliken.

Annons

Nu har han bara ett mål kvar till tvåan Gordie Howe, som gjorde 801 under sina NHL-år. Däremot är det en bit kvar till "The great one", Wayne Gretzky, som gjorde hela 894 NHL-mål.

– Det är en otrolig siffra. Att vara i nivå med Gordie, bättre sällskap hade man inte kunnat tänka sig när man började spela hockey. 800 mål, jag är den tredje spelaren som gör så många. Men jag hade aldrig nått dit utan mina lagkamrater, utan det här laget, utan fansen och utan min familj, säger Ovetjkin till nhl.com.

"Otrolig milstolpe"

Den ryske stjärnforwarden har spelat 1 305 grundseriematcher i NHL, men verkar inte slå av på takten när det gäller målgörandet. Han har gjort sju mål på de senaste fyra matcherna, och 20 mål totalt den här säsongen. Därmed är han inne på sin 18:e säsong i rad där han gjort minst 20 mål.

Washingtons tränare Peter Laviolette njöt av ögonblicket när Ovetjkin satte karriärens 800:e mål.

– Det var häftigt bara att stå i båset och få vara en del av det, att få vara en del av något historiskt. Vi jobbar ju ihop varje dag, och att få se honom nå en så otrolig milstolpe, det är en helt otrolig prestation, säger Laviolette.

Chicagos lagkapten Jonathan Toews kunde också, trots besvikelsen efter förlusten, se det imponerande i Alexander Ovetjkins bedrift.

– Det är naturligtvis en otrolig milstolpe. Med lite distans kommer det här vara en sådan sak som man ser tillbaka på. Han är en av de bästa spelarna genom tiderna, säger Jonathan Toews.

Utklassning av Toronto

Även i mötet mellan Toronto och Anaheim bjöds det på en målfest, när gästande Toronto vann med 7–0.

Svenske forwarden Pierre Engvall gjorde ett mål och en assist. Engvall var tillbaka på isen efter att ha varit avstängd under lördagens segermatch mot Calgary, sedan han svingat sin klubba i bakhuvudet på Los Angeles-backen Sean Durzi i förra veckan.

Torontos målvakt Ilja Samsonov höll tätt och räddade alla 29 skott. Och Mitchell Marner, som stod för två assist, har nu gjort poäng i 23 matcher i rad, vilket är ett nytt klubbrekord. Pontus Holmberg noterades för tre assist och Rasmus Sandin spelade fram till två mål.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons