Annons
Nyheter

Enighet om skärpt vapenlag: "Mycket ovanligt"

Skolskjutningen i Uvalde blev droppen. Nu har demokrater och republikaner gått samman för att skärpa vapenlagarna i USA.
USA • Publicerad 14 juni 2022
Demonstranter i Saint Louis, Missouri, kräver skärpta vapenlagar under en demonstration i lördags.
Demonstranter i Saint Louis, Missouri, kräver skärpta vapenlagar under en demonstration i lördags.Foto: Jack Myer/AP/TT
Antal masskjutningar 1 januari–12 juni.
Antal masskjutningar 1 januari–12 juni.Foto: Johan Hallnäs

Uvalde var långt ifrån den första masskjutningen i USA. Tidigare krav på striktare vapenlagar har inte hörsammats, men när 19 barn och två lärare dödades i attacken i småstaden i Texas i maj tycks någonting ha hänt.

I lördags demonstrerade tiotusentals frustrerade amerikaner mot vapenlagarna.

Annons

– Den här gången är annorlunda, sade David Hogg, som startat föreningen "March for our Lives" och som själv är överlevare från skolskjutningen i Parkland i Florida 2018, under en manifestation.

– Vår fiende är inte vänstern eller högern. Vår gemensamma fiende är vapenvåldet, sade han i sitt tal där han gick hårt åt USA:s politiker och uppmanade folket att rösta bort dem.

Politikerna har känt pressen.

Dagen efter lade tio demokrater och tio republikaner i senaten tillsammans fram punkter om skärpningar av vapenlagen de kommit överens att samarbeta om.

– Det är mycket ovanligt och speciellt. Den här frågan har varit väldigt splittrande tidigare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

TT: Det har skett många masskjutningar i USA utan att något hänt. Varför sker det här nu?

– Man tyckte väl att det som hände i Uvalde var så fruktansvärt att man måste försöka göra någonting. Till slut hittade Demokraterna några personer på den republikanska sidan som var villiga att tala om detta.

Ökad kontroll

Förslagen är långt ifrån så skarpa som Demokraterna vill ha dem, men anses vara "ett viktigt steg i rätt riktning", som president Joe Biden kommenterar beslutet.

Överenskommelsen innehåller inga detaljer, men man lyfter bland annat en begränsning av vapentillgången för personer som utsatt en partner för våld och en grundligare bakgrundskontroll vid vapenköp för personer mellan 18 och 21.

Huruvida en sådan skärpning hade hindrat gärningsmannen i Uvalde går inte att säga, men enligt polisen köpte han det vapen han använde i skjutningen dagen efter det att han fyllde 18 år.

Annons

Överenskommelsen ska nu kokas ned till ett lagförslag. Demokraterna vill att det ska gå fort, för att inte den våg av engagemang som väckts efter de senaste skjutningarna ska avta.

Vid årsskiftet var 52 procent av USA:s befolkning för en skärpning av vapenlagarna i landet, enligt en Gallupundersökning. Enligt flera senare mätningar, bland annat en från Politico som gjordes direkt efter Uvalde, har siffran klättrat till nära 60 procent.

Stöd för skärpta lagar

Demokraterna siktar på att ha ett färdigt lagförslag innan kongressen tar semester om två veckor, uppger källor för CNN, för att de republikaner som stödjer lagen inte ska hinna få kalla fötter under ledigheten.

Republikanernas stöd är avgörande. De tio som skrivit under överenskommelsen ger med samtliga demokratiska röster de 60 som krävs för att lagen ska gå genom kongressen.

TT: Hur stor är sannolikheten för att det här går genom senaten?

– Vi vet inte vad det är för paket än, så det jag kan inte säga. Men av de saker som har nämnts och diskuterats så kanske något av det går igenom, det är inte helt osannolikt, säger Dag Blanck.

Överenskommelsen om striktare vapenlagar

Punkter som tas upp i överenskommelsen som lagts fram:

"Röd flagg". Satsning för att få bort vapnen ur händerna på människor som anses utgöra ett hot mot sig själva och andra.

Psykisk ohälsa. Finansiering för att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

"Kryphålet". Den som är tillsammans med någon, men inte gift, och har en historia av våld i nära relation ska kunna stoppas från att bära vapen. Lagen gäller nu endast vid giftermål eller om paret har barn ihop. Lagförslaget syftar till att komma åt "kryphålet".

Vapenlagar för unga. Skärpt bakgrundskontroll för personer i åldern 18-21 som vill köpa vapen liknande typen AR-15 – det halvautomatiska gevär som blivit ökänt för att användas vid skolskjutningar. Demokraterna vill se en ökad bakgrundskontroll för all försäljning av vapen men har inte fått stöd för det. Partiet vill också att gränsen för att köpa automatvapen höjs till 21.

Vapenförsäljning. Skärpta regler för registrering av återförsäljare av vapen.

Säkerhet i skolan. Pengar för att öka säkerheten i skolor med barn upp till 18 år.

Källa: CNN med flera

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons