Annons
Nyheter

EQT-delägare sålde aktier för 23 miljarder

Delägare i EQT håvade in miljardbelopp i aktieförsäljningen som möjliggjordes genom en ändring av en så kallad inlåsningsklausul.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2021
Conni Jonsson, styrelseordförande i EQT, var en av dem som sålde aktier i bolaget på tisdagen. Han sålde 5,2 miljoner aktier för 1,9 miljarder kronor, enligt DI. Totalt såldes EQT-aktier för 23,3 miljarder kronor. Arkivbild.
Conni Jonsson, styrelseordförande i EQT, var en av dem som sålde aktier i bolaget på tisdagen. Han sålde 5,2 miljoner aktier för 1,9 miljarder kronor, enligt DI. Totalt såldes EQT-aktier för 23,3 miljarder kronor. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riskkapitalbolaget EQT meddelade strax efter börsstängningen på tisdagen en förlängning av den lock-up-klausul, som reglerar den tid delägare är förpliktigade att behålla sina aktier, som spikades i samband med börsnoteringen 2019. Men samtidigt frigjordes 63 miljoner aktier från 60 partner för försäljning under tisdagskvällen.

Förändringen och försäljningen meddelades dagen efter det att storbanken Nordea säljstämplat aktien med en riktkurs långt under nuvarande börskurs, skriver DI.

Stora innehav

Annons

Strax före midnatt meddelade EQT att 6 procent av det totala aktiekapitalet såldes för 370 kronor per aktie, enligt ett pressmeddelande. Det innebär en rabatt på 7,6 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Styrelseordföranden Conni Jonsson var en av dem som sålde en del av sitt innehav. För 5,2 miljoner aktier à 370 kronor innebär försäljningen för honom att han drog in 1,94 miljarder kronor, enligt DI, och har kvar 47,4 miljoner aktier. Vd Christian Sinding sålde 3,1 miljoner aktier för 1,15 miljarder kronor. Flera delägare sålde aktier för miljardbelopp.

Enligt EQT är partner som sålt aktier skyldiga att återinvestera 50 procent av nettointäkterna från försäljningen i EQT-fonder.

Får kritik

I nuläget äger delägarna 51 procent av aktiekapitalet i EQT, från tidigare 58 procent.

Samtidigt riktas kritik mot förfarandet, att ändra lock-up-klausulen, från Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton, som anser att det riskerar att skada förtroendet mot både bolaget och aktiemarknaden när det plötsligt kan ändras.

– Lock-up-avtalen är säkert något som många investerare tar i beaktande, det visar hur långsiktiga de befintliga ägarna är i bolaget, säger Sverre Linton till DI.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons