Annons
Nyheter

Etiopiens styre får ytterligare år vid makten

Etiopiens överhus godkänner att premiärminister Abiy Ahmed, regeringen samt regionala och federala parlamentsledamöter får stanna kvar på sina poster under ett extraår.
Anledningen är att valen skjutits upp med hänvisning till coronapandemin. Saken är mycket politiskt känslig.
Etiopien • Publicerad 10 juni 2020
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe

Överhusets talman Keria Ibrahim, från oppositionella TPLF, avgick i protest i måndags inför beslutet.

– Jag kan inte vara medbrottsling då författningen kränks och en diktatorisk regering formeras, sade hon då.

Annons

TPLF, som representerar folkgruppen tigreaner, har hotat med att hålla ett eget val i regionen Tigray i norra Etiopien med anledning av att valen skjutits på framtiden. Farhågor finns att situationen ska mynna i oroligheter.

Valet planeras att ske om cirka 9–12 månader, och då hälsomyndigheterna konstaterar att coronaviruset inte längre är ett hot mot den allmänna hälsan.

Etiopien har konstaterat omkring 2 300 fall av virussmittan. Drygt 30 personer har avlidit i sviterna av covid-19.

Mandatperioden för fredspristagaren Abiy Ahmed och det styrande partiet EPRDF skulle ha löpt ut i september. Premiärministern tillträdde 2018 och har sedan dess genomfört en rad reformer i det starkt repressiva landet. Han tilldelades Nobels fredspris 2019 efter att bland annat nått ett fredsavtal med grannlandet Eritrea.

Trots reformerna kommer regelbundet rapporter om övergrepp mot befolkningen samt brott mot de mänskliga rättigheterna i Etiopien, som präglas av starka spänningar mellan olika folkgrupper.

Fakta: Federal republik

Etiopien är en federal republik som består av nio etniskt definierade delstater samt storstadsområdena Addis Abeba och Dire Dawa. På pappret har delstaterna stort självbestämmande men i realiteten har den regerande partialliansen EPRDF ett starkt grepp om makten.

EPRDF har varit den dominerande politiska kraften sedan militärregimens fall 1991.

Fram till hösten 2019 var EPRDF en allians med fyra huvudgrupperingar. Men i november gick tre av huvudgrupperingarna samman i ett enda politiskt parti, kallat Välståndspartiet.

Abiy Ahmed, ledare för oromofolkets parti inom EPRDF, utsågs till premiärminister i april 2018. Det var första gången under partiets nära 30 år långa styre som någon från oromofolket kunde beträda premiärministerposten. Det väckte hopp inom folkgruppen om en mer inkluderande politik från regeringens sida.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons