Annons
Nyheter

"Ett år av barndomen som satts på paus"

Den psykiska ohälsan hos barn ökade under pandemiåret 2020, konstaterar Rädda Barnen i en ny rapport. Slutsatserna om barnens livssituation påminner om dem i Bris-rapporten som presenterades på tisdagen.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2021
Distansundervisning leder till få pauser och sociala kontakter. Många barn saknar struktur och lider av sömnsvårigheter och skoltrötthet, visar Rädda Barnens rapport. Arkivbild.
Distansundervisning leder till få pauser och sociala kontakter. Många barn saknar struktur och lider av sömnsvårigheter och skoltrötthet, visar Rädda Barnens rapport. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Många är oroliga för att de eller deras familjer ska bli allvarligt sjuka av viruset eller till och med dö. De mår dåligt av inställda fritidsaktiviteter och saknar sammanhang och struktur. Många barn lider också av sömnsvårigheter och skoltrötthet.

Distansundervisningen gör att det är svårare att hänga med och flera uttrycker oro för att de inte lär sig tillräckligt, vilket i förlängningen skapar stress för betyg och för framtidsutsikter.

Annons

"Det är ett år av barndomen som sätts på paus. Det finns en enorm frustration hos många barn", säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Rädda Barnen anser att regering, myndigheter och skola behöver göra en kartläggning av barns behov och titta på vilka som i första hand har ett akut behov av att vara i en skolmiljö.

Man föreslår också uppsökande elevhälsovård, där skolpersonal regelbundet tar kontakt med varje enskild elev och frågar hur de mår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons