Annons

EU-basen till Kiev

När Ryssland firar sin "segerdag" finns EU-basen Ursula von der Leyen i stället på plats i Kiev.
Samtidigt arbetas med sanktionspakt nummer elva.
Ukraina • Publicerad 8 maj 2023
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Kiev i början av februari. Arkivfoto.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Kommissionsordförande von der Leyen kommer att tillbringa tisdagen i Kiev, berättar hennes chefstalesman Eric Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

– Hon kommer att träffa president Volodymyr Zelenskyj för att upprepa EU:s orubbliga stöd till landet, förklarar Mamer, med tydlig markering om att tisdagen också är Europadagen – EU:s egna helgdag.

Annons

Inom EU pågår samtidigt intensiva samtal om nästa sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina. EU-kommissionen skickade sent i fredags ut sina förslag till medlemsländerna, men är än så länge tystlåtna om innehållet.

– Det här paketet kommer att fokusera på implementeringen av sanktionerna, hur effektiva de är och hur vi undviker att de kringgås. Paketet kommer att se på export till Ryssland och hur den bör hanteras, säger Mamer, som väntar sig en en första diskussion bland EU-ländernas ambassadörer på onsdag.

Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe föreslår kommissionen framför allt ett system med nya ekonomiska sanktioner mot stater som hjälper Ryssland att kringgå de nuvarande sanktionerna.

Fakta: Europadagen

EU:s firar den 9 maj som sin egen helgdag, Europadagen, till minne av den 9 maj 1950 då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman lade fram sin Schuman-deklaration, som blev grunden till det som först kallades Kol- och stålunionen och senare EG och EU.

Europadagen firas med otaliga evenemang av de olika EU-institutionerna runt om på kontinenten. I det forna Sovjetunionen är samtidigt den 9 maj också en helgdag, men då för segern i det andra världskriget, som i Västeuropa snarare firas den 8 maj.

Att segerdagen firas på olika dagar beror på att den tyska kapitulationen undertecknades kl 22.43 den 8 maj 1945 – då klockan i Moskva redan hade tickat över midnatt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons