Annons
Nyheter

EU-förslag dröjer om minimilöner

EU-kommissionens omstridda förslag om minimilöner skjuts upp till åtminstone i december.
En majoritet av EU-länderna uppges vara kritiska redan på förhand.
EU • Publicerad 7 oktober 2020
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Arkivbild.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Arkivbild.Foto: Aris Oikonomou/AP/TT

Den 28 oktober var det tänkt att EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit skulle presentera sitt stora förslag om "rättvisa minimilöner".

Fast nu dröjer det ända till den 15 december, visar EU-kommissionens uppdaterade arbetsplanering på onsdagen. Varför presentationen har skjutits upp finns det dock ännu ingen information om.

Annons

”Vi är fortsatt inriktade på att lägga fram vårt förslag före årsskiftet”, meddelar en talesperson för Schmit per e-post till TT.

Tvingande direktiv

Så sent som i tisdags skrev nyhetssajten Politico Europe att ett tvingande direktiv skulle presenteras i slutet av oktober, med avsikten att skapa ett gemensamt ramverk för minimilöner. För länder där lönerna sätts via förhandlingar mellan fack och näringsliv – som i Sverige – anges i sin tur syftet vara att få fler att omfattas av kollektivavtalen.

Enligt danska nyhetssajten Altinget.dk är minst 15 av de 27 EU-länderna motståndare till bindande regler, vilket väcker hopp bland förslagets många motståndare i Norden.

"Det här måste vara dödsdomen för idén om en europeisk minimilön. Att en majoritet av EU:s medlemsländer säger nej till en lagstiftning kommer EU-kommissionen inte kunna förbise", skriver svenska parlamentsledamoten Abir al-Sahlani (C) i ett uttalande via sms.

"Dags att släppa detta"

Sverige, Danmark och Finland har länge uppmanat kommissionen att lägga fram en rekommendation, snarare än ett bindande lagförslag.

"Kommissionen bör lyssna på medlemsstaternas invändningar. Jag väljer att tolka uppskjutningen som att det även inom kommissionen finns betänkligheter kring om EU har rätt att lagstifta om löner. Det är dags att släppa detta", skriver EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) i ett sms till TT.

Fakta: Minimilöner i EU

För närvarande har 22 av EU:s medlemsländer en lagstadgad minimilön. Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Cypern och Italien har andra modeller.

I rena pengar varierar minimilönerna mellan motsvarande drygt 3 000 kronor i Bulgarien till knappt 22 000 i Luxemburg. Jämför man med medianlönen i landet ligger i stället Spanien lägst med en minimilön på 41 procent, medan Frankrike ligger högst upp på 62 procent.

EU-kommissionen inledde i våras en konsultation med arbetsmarknadens parter för att diskutera om det behövs gemensamma EU-åtgärder och i så fall vilka. En möjlighet skulle exempelvis vara att mana till att minimilönerna i varje land sätts till minst 60 procent av landets medianlön.

Planen har tidigare varit att följa upp konsultationen med ett formellt förslag under hösten. Presentationen har dock skjutits upp till åtminstone i december.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons