Annons
Nyheter

EU-förslag: Polen ska betala böter varje dag

EU • Publicerad 7 september 2021
Frågan om rättssystemets oberoende är laddad i Polen. Bild från demonstration vid en domstolsbyggnad i Warszawa den 31 augusti.
Frågan om rättssystemets oberoende är laddad i Polen. Bild från demonstration vid en domstolsbyggnad i Warszawa den 31 augusti.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

EU-kommissionen tycker uppenbarligen att Polen agerar för långsamt. Varje dag som EU-domstolens beslut om det polska rättssystemet inte efterlevs måste landet betala böter, begär kommissionen.

EU-domstolen slog i juli fast att en "disciplinär nämnd" som kontrollerar domarna i Högsta domstolen i Polen är oförenlig med EU:s lagar. I augusti backade Polen, men bara delvis.

Kommissionen pressar nu på genom att "begära att EU-domstolen inför en daglig bot på Polen" tills landet genomfört de åtgärder som krävs.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons